Доступність посилання

ТОП новини

Росія не буде подавати заявку на участь у сесії ПАРЄ – Рада федерації


Парламентська асамблея Ради Європи позбавила російську делегацію права голосу після анексії Росією Криму
Парламентська асамблея Ради Європи позбавила російську делегацію права голосу після анексії Росією Криму

Російська делегація не планує подавати заявку на участь в січневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) – йдеться в заяві, ухваленій 16 січня Радою федерації, верхньою палатою російського парламенту.

Як йдеться в документі, це пов’язано з обмеженням повноважень Росії в ПАРЄ. У верхній палаті російського парламенту стверджують, що ПАРЄ «відійшла від базових принципів демократії» і порушила принцип «суверенної рівності держав».

У Раді федерації Росії вважають, що внесені до статуту ПАРЄ поправки не забезпечують рівноправність національних делегацій. За останній час ніяких змін по суті не відбулося, і зберігається ймовірність «подальшої дискримінації» російської делегації з політичних мотивів, йдеться в заяві.

Дивіться також: ПАРЄ і Росія: європейські цінності чи російські гроші?

Напередодні з аналогічною заявою виступила Державна дума Росії.

Парламентська асамблея Ради Європи позбавила російську делегацію права голосу після анексії Росією Криму. Москва втратила також можливості працювати в керівних структурах асамблеї і брати участь у спостереженні за виборами. У червні 2017 року Росія оголосила, що припиняє сплату внесків до бюджету Ради Європи до повного відновлення повноважень її делегації в ПАРЄ. Щорічний внесок Москви становив близько 33 мільйонів євро – майже 10 відсотків бюджету організації.

У жовтні 2018 року Москва поставила організації умову: вона не повернеться в ПАРЄ, поки в регламент не внесуть поправку, яка забороняє позбавляти національні делегації права голосу під час сесій. Регламент змінений не був.

XS
SM
MD
LG