Доступність посилання

ТОП новини

Росія заблокувала публікацію звіту про порушення КНДР санкцій ООН


Російський посол в ООН Василь Небензя
Російський посол в ООН Василь Небензя

Росія заблокувала публікацію звіту ООН про те, що Північна Корея порушує санкції ООН, які обмежують імпорт палива, зокрема через деякі незаконні перевезення нафти в морі за участю російських суден, заявили дипломати при організації.

«Звіт відкладено, оскільки ми не погоджуємося з деякими елементами доповіді та веденням самого бізнесу», – заявив журналістам посол Росії в ООН Василь Небензя пізно ввечері 30 серпня після закритого засідання Ради безпеки ООН з цього питання.

Він не навів подробиць, але дипломатичні установи ООН заявили, що ключовим запереченням Росії на зустрічі була згадка у доповіді про те, що російські судна беруть участь у незаконному перевезенні палива з одного судна на інше, що підштовхнуло до накладення обмежень на імпорт нафти Північною Кореєю за цей рік.

Небензя зазначив, що Росія також попросила провести розслідування щодо витоків звітів Ради з питань Північної Кореї в засобах масової інформації. Агентства AP, AFP та інші отримали інформацію про останній звіт та оприлюднили свої висновки раніше цього місяця.

З огляду на той факт, що Північна Корея вже перевищила законодавчу заборону на імпорт пального, Сполучені Штати минулого місяця закликали Раду безпеки припинити всі подальші експортні поставки пального в країну цього року як крок, який заблокували Китай та Росія.

Читайте також: У Північній Кореї звинуватили США в підготовці «змови» проти Пхеньяна

Сполучені Штати докладають зусиль для обговорення угоди з Північною Кореєю з метою позбавлення Корейського півострова від ядерної зброї та закликають всі держави продовжувати здійснювати тиск на Пхеньян, дотримуючись жорстких санкцій ООН, запроваджених минулого року, щоб забезпечити успіх переговорів.

Представник Великої Британії при ООН Карен Пірс, нинішній президент Ради безпеки, заявила, що 31 серпня відбудуться неофіційні консультації, щоб з’ясувати, які заперечення має Росія, щоб завершити та випустити звіт.

Крім виявлення порушень лімітів імпорту палива, встановлених Радою, у 62-сторінковій доповіді також йдеться про порушення заборон на північнокорейський експорт вугілля, заліза, морепродуктів та інших продуктів, які генерують мільйони доларів доходів для уряду Кім Чен Ина, йдеться у повідомленнях ЗМІ.

Пхеньян «не припинив свої ядерні та ракетні програми і продовжує кидати виклик резолюціям Ради безпеки ООН через значне збільшення кількості незаконних перевезень нафти із судна на судно, а також шляхом перевантаження вугілля в морі в 2018 році», – цитує звіт агентство AFP.

XS
SM
MD
LG