Доступність посилання

ТОП новини

Росія продала гуманітарний вантаж до США зі знижкою – Reuters


Російський літак у Нью-Йорку
Російський літак у Нью-Йорку

Сполучені Штати заплатили за все отримане з Росії медичне обладнання та захисні засоби для боротьби з епідемією коронавірусної інфекції. Про це агентству Reuters заявив на умовах анонімності представник американської адміністрації. Він наголосив, що Вашингтон вдячний Росії за те, що вона продала обладнання за ціною, нижчою від ринкової. Конкретну ціну він не назвав.

Раніше в офіційній заяві речниця Держдепартаменту зазначила, що Сполучені Штати закупили у Росії медикаменти і медичне обладнання, доставлене 1 квітня до Нью-Йорка російським транспортним літаком. МЗС Росії відреагував заявою, в якій ідеться, що США оплатили тільки частину вантажу, а за решту сплатив Російський фонд прямих інвестицій. Повідомлення Reuters російська сторона поки не коментувала.

Кілька прокремлівських ЗМІ писали про постачання обладнання з Росії в США як про гуманітарну допомогу.

У США кілька опонентів президента Дональда Трампа критикували його рішення погодитися придбати обладнання в Росії, вказуючи на те, що Москва зможе використовувати цей факт для пропаганди. Сам Трамп сказав журналістам, що із вдячністю прийняв апарати штучної вентиляції легенів та інше медичне обладнання від Росії. Він вказав, що воно «може врятувати безліч життів», і зазначив, що «абсолютно не турбується про російську пропаганду».

У Нью-Йорку, куди було доставлено обладнання, склалася напружена ситуація у зв'’язку з епідемією. Губернатор штату Ендрю Куомо заявив 2 квітня, що за нинішніх темпів розвитку епідемії через тиждень виникне нестача апаратів ШВЛ. Скільки точно їх надіслала Росія, не повідомляється.

При цьому, як повідомляє РБК, виробником принаймні частини цих апаратів виявилася фірма, що входить до структури корпорації «Ростех» і з 2014 року перебуває під санкціями США - тобто американським організаціям заборонено укладати з нею угоди, якщо лише на їхнє вчинення немає спеціального дозволу. Про те, що такий дозвіл було видано, не повідомлялося.

Як пише РБК, на фотографіях вантажу в літаку, викладених військовим дослідником Робертом Лі з King's College London, видно, що серед поставлених до США медичних товарів є апарати ШВЛ «Авента М», що випускаються Уральським приладобудівним заводом (УПЗ). Це підприємство входить до концерну «Радіоелектронні технології», який і перебуває під санкціями.

У списку санкцій включений і сам Російський фонд прямих інвестицій, який, як стверджує російська сторона, сплатив частину поставок. Але ці санкції менш жорсткі і передбачають заборону на залучення довгострокового фінансування зі США. Поставки товарів до США, оплачені фондом, санкціям не підлягають.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG