Доступність посилання

ТОП новини

У колонії на Львівщині помер росіянин, який просив Путіна про обмін на українців – уповноважена


Офіс омбудсмена заявляє, що росіянин помер унаслідок нещасного випадку
Офіс омбудсмена заявляє, що росіянин помер унаслідок нещасного випадку

У Дрогобицькій виправній колонії № 40 на Львівщині помер громадянин Росії Валерій Іванов, підтвердила прес-служба уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

За даними відомства, Іванов, перебуваючи 9 грудня у кімнаті відпочинку для ув’язнених, вирішив поміняти лампочку, яка перегоріла. Для цього він заліз на складану драбину, проте не втримався та впав на спину. В офісі омбудсмена зазначають, що Іванов помер через удар потиличною частиною голови об смітник.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України («умисне вбивство») із позначкою «нещасний випадок».

У серпні Валерій Іванов був серед вісьмох громадян Росії, які написали заяви на ім’я президента Росії Володимира Путіна з проханням обміняти їх на українських політв’язнів.

Віце-спікер Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, яка там займається обміном утримуваними, пише на фейсбуці, що Іванов був російським «найманцем», який воював проти України і був за це засуджений. За її словами, його могли помилувати ще в березні, якби «Росія погодилася забрати своїх громадян».

За її словами, «Росія кинула своїх громадян» і вже 9 місяців відмовляється їх забирати.

«Цинізм, але сьогодні в Мінську (де 19 грудня засідала ТКГ – ред.) навіть тіло цього померлого захотіли забрати представники ОРДЛО, а не консули Росії… Хоч всі відповідні українські служби відразу поінформували про смерть громадянина Росії консулів і запропонували негайно зв’язатися з рідними , аби ті забрали тіло… Росія і сьогодні відмовилася забирати своїх громадян. Відмовилася і від живих, і від мертвих, і від зниклих безвісти», – заявила Геращенко.

Росія наразі офіційно не коментувала справу зі смертю свого засудженого в Україні громадянина Іванова.

XS
SM
MD
LG