Доступність посилання

ТОП новини

Росія посилює диверсійну кампанію у Європі, спрямовану на послаблення підтримки України – NYT


Журналісти зазначають, що цими таємними операціями здебільшого були підпали або спроби підпалів
Журналісти зазначають, що цими таємними операціями здебільшого були підпали або спроби підпалів

Співробітники розвідки США та союзників фіксують збільшення диверсійних операцій в Європі, які, на їх думку, є частиною російської кампанії з підриву військової підтримки України, пише американське видання New York Times.

Журналісти зазначають, що цими таємними операціями здебільшого були підпали або спроби підпалів зокрема складу в Англії, лакофарбового завод у Польщі, будинків у Латвії і магазину Ikea в Литві.

Також, за даними видання, підозрюваних у тому, що вони є російськими оперативниками, заарештували за звинуваченнями у підготовці нападів на військові бази США.

«Хоча ці дії можуть виглядати випадковими, американські та європейські чиновники з безпеки кажуть, що вони є частиною узгоджених зусиль Росії, щоб уповільнити поставки зброї Києву та створити видимість зростаючої європейської опозиції щодо підтримки України. А офіційні особи кажуть, що цією кампанією керує російська військова розвідка ГРУ (центральний орган управління військової розвідки РФ – ред.)», – пише New York Times.

За даними авторів матеріалу, на тлі зростаючого занепокоєння з приводу диверсій, наступного місяця посли НАТО планують зустрітися з Авріл Хейнс – директоркою національної розвідки США. Очікується, що Хейнс проведе брифінг розвідки про війну в Україні, і також, ймовірно, обговорить таємну диверсійну кампанію Москви в Європі.

Читайте також: Велика Британія вишле військового аташе РФ за «зловмисну діяльність»

Напередодні у Лондоні співробітники контртерористичної поліції затримали жителя міста Харлоу, якого підозрюють усприянні російській розвідці. Подробиць про те, якою незаконною діяльністю займався чоловік, слідство поки не наводить. При цьому наголошується, що у справі згадано сприяння матеріального характеру.

Раніше ще одному громадянину Британії висунули обвинувачення в організації підпалів лондонських підприємств після того, як він, імовірно, був завербований Росією.

Також у травні у Польщі заарештували дев’ятьох підозрюваних у саботажі і скоєнні диверсій на замовлення російських спецслужб. Прем’єр-міністр Дональд Туск назвав ситуацію «дуже серйозною» і заявив, що подібні диверсії планувалися і в інших країнах, зокрема, у Латвії, Литві й, можливо, Швеції.

До цього президент Польщі Анджей Дуда заявив, що останніми днями в країні сталися кілька серйозних пожеж, причиною яких, ймовірно, були підпали. На його думку, це «могло бути спробою дестабілізації ситуації у Польщі». Москва такі заяви традиційно відкидає.

Форум

XS
SM
MD
LG