Доступність посилання

ТОП новини

На колишньому заводі «Радикал» у Києві значне перевищення норм випарів ртуті – Міндовкілля


Експерти роблять заміри щодо випарів ртуті на території колишнього заводу «Радикал», Київ, 10 грудня 2019 року
Експерти роблять заміри щодо випарів ртуті на території колишнього заводу «Радикал», Київ, 10 грудня 2019 року

Оновлено після зміни тексту повідомлення від Міністерства енергетики та захисту довкілля​.

У Міністерстві енергетики та захисту довкілля 10 грудня повідомили про забруднення території внаслідок шкідливого виробництва на заводі «Радикал» у Києві, після закриття якого залишилися значні обсяги ртуті.

«Провівши виміри випаровування ртуті, отримали показник перевищення норми від 4-х до 16-ти разів на різних ділянках. Улітку показник сягає – до 40 разів. Забруднена територія не огороджена і не перебуває під охороною. Поруч збудували два житлових будинки, ще одну будівлю перебудовують під житло. Тут розташовані офісні приміщення, Даринок, культурний центр «Платформа арт-завод» – місце відпочинку киян, де проводять фестивалі вуличної їжі», – йдеться в повідомленні.

Згодом Міністерство енергетики та захисту довкілля прибрало згадки про маркет-мол «Даринок» та культурний центр «Платформа арт-завод». Представники об’єктів наголошують, що мають всі документи, які підтверджують: на території «Даринку» та «Платформи» хімічні та біологічні показники в межах норми.

Як повідомив під час перевірки території заводу заступник профільного міністра Роман Абрамовський, першочергове завдання на сьогодні – закрити периметр та обмежити доступ людей до майданчика колишнього гідролізного цеху.

«Наступного тижня ми домовились зустрітися з депутатами та знайти шляхи розв’язання цієї екологічної проблеми», – заявив Абрамовський.

Крім того, він повідомив, що КМДА розпочинає роботу над проєктом із демеркуризації заводу «Радикал».

Завод «Радикал» розташований у Дніпровському районі Києва. У радянські часи тут був засекречений військовий об’єкт, за стінами якого виготовляли телескопи до підводних суден. Тепер, за даними Міндовкілля, це територія з понад 200 тисячами тонн забруднених будівельних конструкцій та ґрунтів.

У липні 1996 року роботу підприємства зупинили, але з порушенням норм виведення потужностей експлуатації. Залишки хімічних речовин з підприємства не вивезли. Хоча у 2012- 2013 роках із заводу «Радикал» все ж вивозили заражену землю – тоді забрали близько 93-х тонн хлоровмісних токсичних відходів.

Ртутні відходи заводу «Радикал»: що робити? – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

XS
SM
MD
LG