Доступність посилання

ТОП новини

У Румунії відбудуться протести проти лівого уряду


Дії поліції під час протестів, Бухарест, Румунія, 10 серпня 2018 року
Дії поліції під час протестів, Бухарест, Румунія, 10 серпня 2018 року

Десятки тисяч людей 10 серпня планують у багатьох містах Румунії взяти участь у демонстраціях з нагоди першої річниці масштабного антикорупційного протесту, який жорстоко придушений урядом.

Влада дозволила організувати мітинг біля будівлі уряду в Бухаресті. За даними організаторів, у ньому може взяти участь до 250 тисяч людей. Протести також були очікуються у Брашові, Клужі, Констанці та інших великих містах. Гасла протестувальників – «Ми не забули, що ви робили минулого літа», «Ми спостерігаємо за вами» та «Перезавантажити Румунію».

Приблизно 100 тисяч румунів зібралися торік 10 серпня перед будівлею уряду в Бухаресті. Вони протестували проти планів лівого уряду послабити вимоги антикорупційних законів у одній із найбільш корумпованих країн ЄС. Сили безпеки застосували тоді водяні гармати та сльозогінний газ, вдавшись до насильства, небаченого в Румунії з початку 1990-х.

Нинішні мітинги відбуватимуться на тлі суспільного обурення реакцією влади на викрадення та вбивство 15-річної Александри Мечешану. Ці події виявили вади в правоохоронній системі країни, яка є членом Європейського союзу та НАТО. Правоохоронцям знадобилося 19 годин, щоб визначити місце перебування Мечешану. Дівчина змогла тричі зателефонувати в екстрені служби і розповісти про місце свого перебування, проте її вчасно не знайшли. Міністр внутрішніх справ Румунії Ніколає Моґа 30 липня подав у відставку на тлі скандалу через імовірне зґвалтування та вбивство неповнолітньої.

XS
SM
MD
LG