Доступність посилання

ТОП новини

Саміт в Белграді – лідери балканських країн виступають за розширення співпраці


Ініціатива «Відкриті Балкани» діє з 2019 року для просування балканських країн до Євросоюзу
Ініціатива «Відкриті Балкани» діє з 2019 року для просування балканських країн до Євросоюзу

Уряди Сербії, Албанії та Північної Македонії продовжать співпрацю задля збереження миру й стабільності в регіоні. Про це йшлося 1 вересня на саміті у Белграді в рамках ініціативи «Відкриті Балкани», передає кореспондент Радіо Свобода.

На заході президент Сербії Александар Вучич та премʼєр-міністри Албанії Еді Рама й Північної Македонії Димитар Ковачевський зокрема, обговорили ситуацію в енергетиці та харчовій промисловості.

До лідерів трьох країн приєдналися голова уряду Чорногорії Дрітан Абазович, головуючий Ради міністрів Боснї і Герцеґовини Зоран Теґелтія, міністри закордонних справ Туреччини Мевлут Чавушоґлу й Угорщини Петер Сійярто, також комісар в справах розширення Євросоюзу Олівер Варгеї.

Ініціатива «Відкриті Балкани» діє з 2019 року для просування балканських країн до Євросоюзу. Три країни встановили так звані «зелені коридори», якими їхні громадяни й вантажівки з товарами перетинають кордони за 15-20 хвилин, замість тривалого очікування, як було раніше. Таким чином вони збільшили взаємний товарообіг у 20 відсотків, зазначив президент Сербії. Він додав, що спільною метою Белграда, Скопє й Тірани є забезпечити економічне майбутнє в нинішній кризі.

Голова уряду Албанії нагадав недавні заворушення у Косові та заявив, що політична ситуація в регіоні залишається складною, а наступна зима буде найважчою з енергетичної точки зору. Голова турецької дипломатії у відповідь на це запевнив, що Туреччина здійснить заходи для можливості придбання балканським країнам необхідного обсягу газу.

В ході саміту на міністерському рівні сторони підписали угоди про продовольчу безпеку, якими передбачається заборона реекспорту товарів трьох країн до інших держав, та угоду про співробитництво щодо залучення закордоних інвестицій.

XS
SM
MD
LG