Доступність посилання

ТОП новини

Софія Сапега написала прохання Лукашенкові про помилування – ЗМІ


Софія Сапега
Софія Сапега

Росіянка Софія Сапега, заарештована навесні у Мінську разом з одним із творців білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем, написала прохання про помилування на ім’я Олександра Лукашенка. Про це у вівторок у коментарі радіостанції «Ехо Москви» повідомив вітчим Сапеги Сергій Дудич.

«Якесь рішення може бути пухвалене тільки після суду. Але ми все-таки сподіваємось на помилування президентом. Я знаю, що Софія написала прохання про помилування на ім’я президента республіки Білорусь. Чекатимемо», – сказав Дудич.

Справу росіянки Софії Сапеги, заарештованої навесні 2021 року в Мінську, напередодні передано до білоруського суду. 23-річній студентці висунуті остаточні звинувачення за сімома статтями кримінального кодексу Білорусі, серед яких розпалювання ворожнечі та організація насильства щодо представників влади.

За версією слідства, Сапега була адміністратором телеграм-каналу, в якому викладалися особисті дані співробітників правоохоронних органів, причетних до розгону акцій протесту та репресій. Провладні ЗМІ публікували відео, на якому затримана росіянка зізнається в адмініструванні каналу. Незалежні медіа та противники Олександра Лукашенка вважають відео записаним під тиском.

У цілому Сапезі загрожує понад 10 років позбавлення волі. Запобіжний захід для неї наразі залишається колишнім – це домашній арешт.

Софію Сапегу було затримано 23 травня разом з бойфрендом, одним із творців білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем. Для цього білоруська влада примусово посадила в Мінську літак, який летів з Афін до Вільнюса над територією Білорусі. Лайнеру ірландської компанії Raynair було наказано здійснити посадку нібито через загрозу вибуху на борту. Пізніше зʼясувалося, що повідомлення про бомбу було частиною спецоперації влади.

Обставини затримання Сапеги та Протасевича викликали різку критику на Заході. Мінськ звинуватили у викраденні літака та викраденні людини. Проти влади Білорусі було запроваджено нові санкції. Російська влада в розгляд справи Сапеги не втручається – попри те, що вона є громадянкою Росії.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG