Доступність посилання

ТОП новини

«Пропонував «Кинджалами» вдарити по СБУ». Спецслужба повідомила про затримання агента РФ в Миколаєві


Миколаїв після чергового російського удару, 22 вересня 2022 року
Миколаїв після чергового російського удару, 22 вересня 2022 року

Служба безпеки України заявляє про затримання чоловіка, який «готував» російський ракетний удар по будівлях управління СБУ та оборонного заводу у Миколаєві.

Як повідомляє у телеграмі пресслужба відомства, зловмисником виявився місцевий житель, якого російська спецслужба дистанційно завербувала на початку повномасштабного вторгнення РФ.

За даними спецслужби, у поле зору агресора він потрапив через поширення антиукраїнських коментарів у прокремлівських телеграм-каналах та закликів завдати ракетного удару по військових об’єктах Миколаєва.

«Задокументовано, що агент «полював» за точними координатами цих об’єктів управління СБУ та оборонний завод у Миколаєві – ред.), а також пропонував «ударити» по них російськими ракетами «Кинджал», – йдеться у повідомленні.

У СБУ зазначають, що чоловік також збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення українських підрозділів у прифронтових районах південного регіону, передавав агресору геолокації об’єктів цивільної інфраструктури.

За даними СБУ, у разі успішного виконання завдань спецслужба РФ обіцяла своєму поплічнику грошову «винагороду».

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (закінчений замах у вчиненні пособництва на порушення законів та звичаїв війни).

Суд обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування.

Читайте також: Секрет стійкості Миколаєва, який не готували до війни: інтерв’ю із головою ОВА Віталієм Кімом

Як повідомили Радіо Свобода у Миколаївській облпрокуратурі, станом на 8 червня 2023 року правоохоронці виявили 77 осіб за здійснення колабораційної діяльності, яким повідомлено про підозру, з них 73 –​ безпосередньо у Миколаївській області. Серед підозрюваних – 12 службових осіб органів місцевої влади та місцевого самоврядування. Наразі засуджені 30 колаборантів.

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні. За даними голови СБУ Василя Малюка, від початку повномасштабного вторгнення РФ станом на червень Служба безпеки України розпочала досудове розслідування у майже 92 тисячах кримінальних проваджень, пов’язаних із російською агресією.

XS
SM
MD
LG