Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомила про підозру настоятелю храму УПЦ (МП): «вихваляв Путіна» на літургіях


У минулому році українські суди ухвалили низку вироків священникам УПЦ (МП)
У минулому році українські суди ухвалили низку вироків священникам УПЦ (МП)

Служба безпеки України підозрює настоятеля храму Української православної церкви (Московського патріархату) у підтримці російської агресії – про це відомство заявило 22 квітня.

Йдеться про настоятеля храму Шепетівської єпархії УПЦ (МП) на Хмельниччині, який «підтримував агресивну війну проти України та розпалював релігійну ненависть».

«Після початку повномасштабного вторгнення Росії він проводив літургії, під час яких вихваляв Путіна та звинувачував у війні українську владу. Крім того, протоієрей поширював на власній сторінці «Вконтакте» російські фейки про війну в Україні та міжконфесійні відносини у нашій державі», – заявляє СБУ.

Читайте також: Суд зобов’язав УПЦ (МП) повернути у державну власність стародавній собор у Каневі – прокуратура

Також, за даними СБУ, підозрюваний називав російську агресію «громадянським конфліктом», ображав парафіян інших релігійних громад, відтак намагаючись розхитати суспільно-політичну обстановку в області на користь Росії.

Правоохоронці повідомили священнику про підозру в порушенні рівноправності громадян на основі расової, національної, регіональної належності чи релігійних переконань, а також у виправдовуванні агресії Росії проти України.

У разі обвинувального вироку йому загрожує до п’яти років тюрми.

УПЦ (МП) не коментувала звинувачення, імені підозрюваного Служба безпеки не називає.

УПЦ (МП) – одна із двох найбільших православних релігійних організацій України поряд із автокефальною Православною церквою України (ПЦУ). Після початку повномасштабної російської агресії УПЦ (МП) заявила про «незалежність» від Московського патріархату, проте цю незалежність не оформлено юридично.

У минулому році українські суди ухвалили низку вироків священникам УПЦ (МП). У серпні суд у Вінниці вперше засудив чинного главу Тульчинської єпархії УПЦ (МП) митрополита Йонатана (Анатолія Єлецьких) до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна за звинуваченням у виправданні російської агресії в Україні.

Форум

XS
SM
MD
LG