Доступність посилання

ТОП новини

СБУ підозрює «пропагандиста», який працює в окупаційній адміністрації Херсонщини, у держзраді


СБУ вказує на те, що після окупації Херсона Шпіра призначили «заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій» у місцевій окупаційній адміністрації РФ
СБУ вказує на те, що після окупації Херсона Шпіра призначили «заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій» у місцевій окупаційній адміністрації РФ

Служба безпеки України повідомила про нову підозру блогеру Михайлу Шпіру – про це відомство заявило 5 квітня.

«Служба безпеки зібрала докази державної зради з боку прокремлівського пропагандиста Михайла Шпіра, який переховується на тимчасово окупованій території Херсонщини», – заявила служба.

За даними відомства, Шпір часто брав участь у ефірах на телеканалах Віктора Медведчука, а в 2020 році виїхав до Москви.

«У червні 2023 року він уже отримав заочний вирок за свої дії у вигляді 10 років тюрми з конфіскацією майна. Втім, за нові задокументовані злочини йому загрожує суворіше покарання. Зокрема, кіберфахівці СБУ виявили докази його співпраці з російськими спецслужбами», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: СБУ підозрює 11 підприємців із Криму в постачанні матеріалів для будівництва колоній у Севастополі

СБУ вказує на те, що після окупації Херсона Шпіра призначили «заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій» у місцевій окупаційній адміністрації РФ.

Зокрема, він погодив підрив російськими військами вежі українських операторів мобільного зв’язку та телерадіомовлення при відступі з правобережжя Херсонщини та закликав до ударів по енергооб’єктах України.

Відтак Шпіру повідомили про підозру в державній зраді, колабораційній діяльності, пропаганді війни та виправдовуванні російської агресії.

Наразі, за даними українських правоохоронців, блогер перебуває на території Росії або окупованих територіях України.

СБУ вже повідомляла Михайлу Шпіру про підозру за трьома статтями в 2021 році.

На 5 квітня 2024 року Офіс генерального прокурора зафіксував 16 903 злочини проти національної безпеки, з них 3 206 – за статтею про державну зраду.

Форум

XS
SM
MD
LG