Доступність посилання

ТОП новини

Експерти розповіли про вартість послуг ботів для українських політиків


Послуги ботів можуть коштувати українським політикам до 20 тисяч доларів
Послуги ботів можуть коштувати українським політикам до 20 тисяч доларів

Послуги ботів для відбілювання репутації та спотворення громадської думки можуть коштувати українським політикам до 20 тисяч доларів у місяць. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA: Перший») «Ілюзіоністи».

​«Усе залежить від того, якої якості створюється акаунт. Є достатньо сервісів, які пропонують створення від 20 центів до 20 доларів. Це – неякісні боти, які можуть бути забанені, виключені, видалені. Якісна підтримка – рахується в тисячах доларів. Підтримка мережі може коштувати 3-4 тисячі доларів на місяць, 10 тисяч доларів на місяць в залежності від того, скільки ми хочемо охопити цими ботами», – пояснив журналістам «Схем» медіа-консультант Олександр Клімашевський.

У розпорядженні редакції також опинився документ, який виявився пропозицією від однієї з фірм потенційному політичному клієнту. Серед послуг – «формування інформаційного поля та керування ним в українському сегменті фейсбуку в передвиборчий період». Наприклад, за допомогою «ботоферми» пропонують «вкидати» інформацію, розповсюджувати її та «тролити» опонентів.

Пропозиція від однієї з фірм потенційному політичному клієнту, що опинилася в розпорядженні журналістів
Пропозиція від однієї з фірм потенційному політичному клієнту, що опинилася в розпорядженні журналістів

​Ціни – станом на осінь 2018-го року. Так, згідно з документом, робота з офіційною сторінкою клієнта у соцмережі обійдеться замовнику у п'ять тисяч доларів на місяць. Ще плюс півтори тисячі – моніторинг згадок про нього (зокрема, у ЗМІ). За доплату обіцяють розганяти публікації для цільової аудиторії та запускати потрібні меседжі. Загалом вартість послуг таких спеціалістів – сягає щонайменше 16-20 тисяч доларів на місяць.

Ціни на послуги спеціалістів станом на осінь 2018 року
Ціни на послуги спеціалістів станом на осінь 2018 року

​Подібні «ботоферми» мають прес-служби багатьох українських політиків – розповів Дмитро Раімов – політтехнолог, піар-фахівець, який має власну піар-агенцію. Його компанія, твердить, також наймає співробітників, які вели б несправжні акаунти. Раімов підкреслює, що вони працюють виключно на захист репутації. Натомість політики нерідко наймають агенції, які б «інформаційно атакували».

«Зазвичай їхні мішені – чиновники і журналісти. Тобто, коли виходить журналістське розслідування – починається трешняк. – пояснює Раімов. – Атакувати легше. Вкинув інформацію – і далі вона вже розповсюджується сама».

За його словами, підтримка в соцмережах (написання коментарів і постів на захист, відбивання словесних атак користувачів) мінімально обійдеться політику у 2-5 тисяч доларів на місяць.

Він також пояснив, що сторінки ботів, які імітують профілі живих людей, зазвичай веде одна людина, і таких сторінок у неї може бути до 20. А фотографії беруться із соцмереж, які станом на зараз в Україні є заблокованими.

Зазвичай для такої роботи, говорить Раімов, наймають студентів старших курсів.

Зазвичай для такої роботи наймають студентів старших курсів
Зазвичай для такої роботи наймають студентів старших курсів

​«Я наймаю студентів або за фахом політологів, або за фахом соціологів, психологів. Цікаво працювати з психологами, тому що вони розуміють ритм ведення дискусій. Вони вміють витягнути людину на емоцію, – ділиться своїм досвідом політтехнолог. – Умовно кажучи, про що ви можете говорити, якщо тільки що фонтан емоцій був», – розповідає експерт.

За його словами, залежно від посад, вони отримують «непогані кошти по ринку».

«Якщо це людина просто веде коментарі, оці сторінки, то менеджер сторінок - його завдання вести до 20 сторінок неіснуючих людей (...) він отримує в місяць від 700 до 1500 доларів. (...) Керівники проектів мають трохи більше, тому що вони координують ще з десяток таких людей. Це така піраміда управління», – говорить Раімов.

Раніше «Схеми» оприлюднили доказ спотворення ботами громадської думки в інтересах Яценюка та Мартиненка.

XS
SM
MD
LG