Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Чеботар називає «політичним замовленням» справу НАБУ, в якій фігурує


Колишній заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар називає «політичним замовленням» справу НАБУ щодо закупівлі рюкзаків для Нацгвардії, фігурантом якої є. Про це він зазначив у письмовій відповіді на запитання програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»), чи вважає він себе винним відповідно до матеріалів цієї справи.

«Є сфальсифіковані моменти, які ґрунтуються на підробленому й незаконному відео виключно з метою виконання політичного замовлення. Тому й ті гучні затримання та суди виявилися мильною бульбашкою. Тому і три роки мене ніхто не запрошував до слідчого, не запитував про обставини справи. Немає ні обставин, ні обвинувачень. Думаю найближчим часом це стане закріплено рішенням суду», – йдеться у письмовій відповіді «Схемам».

У відповідь на це у прес-службі НАБУ у коментарі «Схемам» зазначили, що так звана «справа рюкзаків» базується на ґрунтовних доказах.

«Згадана особа має статус підозрюваного в кримінальному провадженні. Підозра ґрунтується на доказовій базі, погоджується процесуальним керівником. Детективи НАБУ спільно з прокурорами САП провели всі необхідні слідчі дії задля з'ясування обставин вчинення злочину (здійснено експертиз самих рюкзаків, проведені обшуки та виїмки документів, допитані свідки тощо)», – повідомили у прес-службі відомства.

Раніше журналісти програми «Схеми» повідомили, що 27 січня на річній підсумковій колегії МВС серед запрошених високопосадовців був Сергій Чеботар – колишній заступник міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, якому офіційно була вручена підозра в розтраті бюджетних коштів під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії.

​За даними НАБУ, це завдало збитків державі на суму понад 14 мільйонів гривень.

Про можливі переговори Чеботаря та Авакова-молодшого щодо придбання рюкзаків за державні кошти стало відомо на початку 2016 року. Тоді у YouTube з’явилось відео, на яке звернули увагу та яке проаналізували журналісти «Схем» – з прихованої камери з нібито кабінету тодішнього заступника міністра МВС Чеботаря, на якому також фігурує чоловік, схожий на сина міністра Арсена Авакова Олександра.

​Камеру встановили співробітники Служби безпеки України в рамках розслідування справи про розкрадання піску чиновниками МВС.

31 жовтня 2017 року працівники НАБУ затримали й оголосили підозру Сергію Чеботарю та Олександру Авакову.

XS
SM
MD
LG