Доступність посилання

ТОП новини

Парад ЛГБТ у Сербії: на акцію прийшли прем’єр-міністр і мер столиці


Парад ЛГБТ у Белграді, 16 вересня 2018 року
Парад ЛГБТ у Белграді, 16 вересня 2018 року

Прем’єр-міністр Сербії і мер столиці приєдналися у неділю до декількох сотень активістів – лесбіянок, геїв, бісексуалів, транссексуалів та їхніх прихильників – під час параду у центрі Белграда.

Прем’єр-міністр Ана Брнабич не вперше бере участь у заході, торік вона також була присутня на параді разом з деякими чиновниками, серед яких був і попередник нинішнього нового мера Белграда Зорана Радойчича.

На парад стягнули посилені наряди поліції, щоб гарантувати безпеку його учасників.

Перед акцією близько 30 осіб зібралися в центрі Белграда, щоб висловити протест проти параду, але поліція заблокувала їхній прохід до місця проведення.

Противники параду тримали у руках православні прапори і хрести, співали релігійних пісень, дехто був у рясах ченців.

Читайте також: У столиці Сербії під посиленою охороною поліції пройде парад ЛГБТ-спільноти

Нинішній парад став фінальною подією Belgrade Pride Week 2018, культурно-просвітницького заходу з показами фільмів, виставок, конференцій та дебатів. Заходи влаштували під гаслом «Reci da!» («Скажи, так!») щодо прав ЛГБТ-спільноти і їхніх вимог до влади. А це, зокрема, вдосконалення процедури оформлення офіційних документів для транссексуалів, ухвалення закону про «офіційне партнерство», реформа освіти з метою усунення дискримінаційного змісту зі шкільних підручників і більш ефективного захисту від злочинів на ґрунті ненависті.

Близько 100 людей взяли участь в окремому гей-марші в Белграді у червні, який пройшов без серйозних інцидентів. Масові прайди з посиленою охороною проводять у Сербії останній 4 роки.

Активісти стверджують, що забобони стосовно ЛГБТ-спільноти залишаються поширеною проблемою в Сербії.

XS
SM
MD
LG