Доступність посилання

ТОП новини

Представники сербів бойкотуватимуть всі органи Боснії і Герцеговини


Сербський представник в Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додик (на фото) заявив, що міжнародний представник Валентин Інцко «не має легітимності» забороняти заперечувати геноцид
Сербський представник в Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додик (на фото) заявив, що міжнародний представник Валентин Інцко «не має легітимності» забороняти заперечувати геноцид

Лідери боснійських сербів винесли рішення, що їхні представники бойкотуватимуть всі органи Боснії і Герцеговини, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Серби не братимуть участі в роботі Ради міністрів, Президії та Парламентської асамблеї. Внаслідок цього згадані органи будуть фактично заблоковані.

Чільні посадовці Республіки Сербської й лідери сербських політичних партій таким чином відреагували на рішення Валентина Інцка, верховного представника міжнародного співтовариства в країні, яке забороняє заперечувати геноцид.

Інцко 23 липня на підставі своїх повноважень вніс зміни до Карного кодексу країни, згідно з якими заборонено спростовувати, применшувати або виправдовувати геноцид, злочини проти людяності й воєнні злочини, які були скоєні на території країни, та які були встановлені правосильним вироком.

Мілорад Додик, сербський представник в Президії Боснії і Герцеговини, заявив, що Інцко «не має легітимності» та що Республіка Сербська більше не буде сприймати його рішень. Він додав, що парламент боснійських сербів найближчим часом на надзвичайній сесії ухвалить два закони, що стосуються рішень верховного представника.

Читайте також: Рада безпеки ООН не підтримала пропозицію Росії скасувати посаду верховного представника щодо Боснії і Герцеговини

Белградські медіа уточнюють, що йдеться про закон, яким відхиляються всі рішення Валентина Інцка, та про інший. Він передбачає покарання всіх, хто назвав би сербів «народом геноциду» або Республіку Сербську – «геноцидним утворенням».

Міжнародний трибунал для колишньої Югославії кількома правосильними вироками встановив, що в липні 1995 року в Сребрениці, містечку на сході Боснії і Герцеговини, сили боснійських сербів скоїли геноцид – розстріляли понад 8 тисяч чоловіків боснійської національності. Встановлені також численні злочини проти людяності й воєнні злочини.

В жодному вироку не йдеться про сербський народ, а про конкретні злочини, скоєні конкретними особами.

Лідери боснійських сербів, також деякі політичні діячі в Сербії останнім часом стверджують, що геноциду й злочинів не було та що серби в 1992-95-му роках вели оборонну війну.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG