Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Шефір прокоментував заяви брата про потребу «дружити з Росією» і з критикою Зеленського


Володимир Зеленський (ліворуч), Сергій Шефір (у центрі) та Борис Шефір
Володимир Зеленський (ліворуч), Сергій Шефір (у центрі) та Борис Шефір

Колишній перший помічник президента України Володимира Зеленського і співзасновник «Кварталу 95» Сергій Шефір прокоментував проросійські заяви свого брата Бориса Шефіра. В інтерв’ю Радіо Свобода Борис Шефір, який нині мешкає у Німеччині, розкритикував політику Володимира Зеленського, зокрема щодо російської мови, і заявив, що з Росією «треба дружити».

Сергій Шефір у відповідь заявив, що «категорично не згоден» із позицією свого брата. Про це йдеться у заяві, яку PR-служба студії «Квартал 95» передала редакції Радіо Свобода.

«Я категорично не згоден з позицією, яку заявив мій брат в інтерв’ю вашому виданню. Росія – країна-агресор і терорист, яка розвʼязала війну проти нашої країни. Росія і персонально Путін повинні понести відповідальність за злочини, скоєні проти українців. Україні потрібен мир. І формула цього миру чітко висловлена Володимиром Зеленським. Його дії як президента України, які він робить для нашої перемоги, я підтримую як громадянин і друг», – заявив Сергій Шефір.

«Я народився у Кривому Розі, і, так склалося, що жив у російськомовному середовищі. Ця війна стала для мене поворотним моментом. Я став ще більше шанувати українську мову, а також нашу культуру й історію. Та наш історичний вибір, куди нам йти. Йти тільки до Європейського союзу і НАТО. Жодних інших альтернатив немає. Я мав честь працювати в команді президента Зеленського, перебувати з ним в Україні всі ці роки після повномасштабного вторгнення і вірю, що наша країна переможе в цій війні. Буду робити все, що можу, для цієї перемоги», – йдеться у відповіді експомічника президента, переданій редакції.

Раніше Радіо Свобода опублікувало інтерв’ю Бориса Шефіра – колишнього бізнес-партнера й соратника Володимира Зеленського.

Борис Шефір розкритикував політику Зеленського і висловив думку, що Україні «потрібно знову дружити з Росією».

«Це було б прекрасно. Звісно-звісно, потрібно дружити знову. Взагалі, потрібно дружити з усіма, і з Росією в тому числі. Путін – не вічний, він здохне – і прийдуть нормальні люди. І з ними завжди можна… Я сподіваюся, що в нас з Росією будуть прекрасні відносини, як тільки вони підлікуються від свого божевілля. Ми повинні обов’язково прийти і сказати: ні-ні, потрібно дружити», – зазначив він.

Шефір додав, що «у нас війна з Путіним, а не з Росією».

Також Шефір-старший висловив невдоволення з приводу становища російської мови і культури в Україні. «Я люблю російську мову, російську культуру... Я не можу дивитися, як руйнують пам’ятники Пушкіну в країні. Для мене це дурість. «Якби я був поруч (із Зеленським – ред.), я сказав би: давай це діло згортати і давай дружити. Але там зовсім інші установки», – сказав він.

Борис Шефір – у минулому бізнес-партнер Володимира Зеленського. На початку 2000-х він разом зі своїм братом Сергієм Шефіром і Володимиром Зеленським заснували «Студію Квартал-95».

Коли Володимир Зеленський вирішив іти у президенти, Борис Шефір брав активну участь у кампанії, був одним зі співавторів його передвиборчої програми.

Однак на відміну від брата Сергія Шефіра, який із травня 2019 року по 30 березня 2024-го був першим помічником президента, Борис Шефір не отримав ні офіційної посади на держслужбі, ні формально не долучався до політичних процесів в Україні.

Через публічні висловлювання Бориса Шефіра Офісу президента доводилося відхрещуватися від Шефіра-старшого ще в травні 2019 року.

При цьому Борис Шефір залишався в «кварталівському» бізнесі до кінця 2023 року. Тоді він вийшов зі співзасновників ТОВ «Квартал-95», а його частка перейшла брату Сергію Шефіру. І хоча, відповідно до реєстру юридичних осіб, Борис Шефір досі залишається керівником іншої компанії групи – ТОВ «Студія Квартал-95», під час інтерв’ю Радіо Свобода він заявив, що фактично відійшов від справ.

Форум

XS
SM
MD
LG