Доступність посилання

ТОП новини

Росія «має заплатити»: Шмигаль назвав ймовірну суму прибутків від заморожених активів РФ у 2024-му


Голова уряду додав, що паралельно триває вдосконалення внутрішніх механізмів компенсації за пошкоджене та знищене Росією майно в Україні
Голова уряду додав, що паралельно триває вдосконалення внутрішніх механізмів компенсації за пошкоджене та знищене Росією майно в Україні

Росія має відшкодувати збитки, завдані її агресією Україні – на цьому наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 9 квітня.

Зокрема, він згадав про відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури:

«Ми принципово наполягаємо на тому, що за завдані втрати має заплатити агресор».

Голова уряду вказав на початок роботи Міжнародного реєстру збитків від російської агресії, який отримав понад 500 звернень. Він додав, що Київ працює над створенням Компенсаційної комісії та Компенсаційного фонду, який має наповнюватися за рахунок конфіскованих активів Росії.

Читайте також: «Ми не погоджуємося на безкарність» – 44 країни у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу щодо РФ

«Вітаємо ініціативи наших європейських партнерів щодо передачі Україні доходів, які згенеровані цими замороженими активами. У 2024 році такі прибутки можуть скласти сумарно 5-8 мільярдів євро. Але це лише перший крок до відновлення справедливості. Принцип «Росія заплатить» має бути втілений в життя в повному обсязі», – заявив Шмигаль.

Голова уряду додав, що паралельно триває вдосконалення внутрішніх механізмів компенсації за пошкоджене та знищене Росією майно в Україні. Зокрема, сьогодні Кабмін приводить у відповідність до чинного законодавства порядок ведення Реєстру збитків:

«Працюємо над тим, щоб кожен, хто зазнав збитків від російських загарбників, реалізував своє право на їх відшкодування».

2 квітня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що подати заяву до міжнародного Реєстру збитків від російської агресії можна через застосунок «Дія».

Реєстр збитків, завданих агресією Росії, запрацював сьогодні, 2 квітня.

Форум

XS
SM
MD
LG