Доступність посилання

ТОП новини

Тут вчилася Магучіх. Репортаж із потрощеного російським ударом у Дніпрі спортивного коледжа


Обласний спортивний коледж у Дніпрі після російської ракетної атаки 2 квітня 2024 року
Обласний спортивний коледж у Дніпрі після російської ракетної атаки 2 квітня 2024 року

Через ракетний удар армії РФ Україна тимчасово втратила одну з баз для підготовки спортсменів, зокрема з олімпійських видів спорту. У Дніпрі після атаки 2 квітня руйнування зазнали чотири навчальні заклади, зокрема обласний фаховий спортивний коледж. Там вибиті вікна, зруйновані перекриття, потрощені аудиторії й тренувальні зали, поранено кілька людей, зокрема четверо дітей. Загиблих немає.

Це заклад, звідки вийшли нині відомі на світовій арені спортсмени Ярослава Магучіх, Михайло Кохан, Анна Рижикова та Денис Кесіль – ті, які цього року представлятимуть Україну на Олімпійських іграх у Франції.

Як вдалося вижити вихованцям та персоналу коледжу під час удару? Яких пошкоджень зазнав заклад та чи збираються його відновлювати – у репортажі Радіо Свобода.

Сніжана й Діана працюють методистками обласного коледжу спорту. Коли розпочалася тривога, кажуть, всі співробітники та учні спустилися в укриття.

За дві хвилини вже пролунав перший вибух. Потім – ще і ще. Діти, які не встигли добігти до підвалу, отримали осколкові поранення.

Сніжана й Діана
Сніжана й Діана

«Думали, що це, як завжди, швиденько, що це формальність. Стояли ближче до виходу, не хотіли проходити далі. А воно… Не знаю, що сказати, що побажати росіянам… Хочу, щоб усе найгірше в них сталося, щоб так само летіло по їхніх будинках», – говорить Сніжана.

Діана була в укритті, але стояла близько від дверей. Двері вилетіли. Уламок скла кресонув її по обличчю, є поріз.

«Це незрозуміло, це – секунди, я досі не розумію, як це відбулося. Спершу не злякалася, а потім – пішла кров», – розповідає Діана.

Понівечений коледж
Понівечений коледж

Вижити допомогла дисципліна

Заступниця директора коледжу з виховної роботи Любов Куліш каже: вижити усьому персоналу й вихованцям, а їх на момент удару було близько 150, допомогла дисципліна.

У закладі звикли не ігнорувати сигнали тривоги – навчально-тренувальний процес призупиняють.

Коледж спорту в Дніпрі після ракетної атаки 2 квітня 2024 року
Коледж спорту в Дніпрі після ракетної атаки 2 квітня 2024 року

Розказує: епіцентр удару був неподалік, російська армія влучила у будівлю дитсадка. Коледж зазнав руйнувань через потужну вибухову хвилю.

Ми всі спустилися, тому майже нікого не зачепило. Діти, яких поранило, – це вікна летіли
Любов Куліш

Після вибухів, дітей ще кілька годин не випускали з бомбосховища, навіть після завершення тривоги – боялися.

«Наші діти – стресостійкі. Бо – спортсмени. Страху й паніки як таких не було. Слава Богу, що ми всі спустилися, тому майже нікого не зачепило. Діти, яких поранило, – це вікна летіли, порізалися. Наші медики одразу ж викликали «швидку». Їм надали допомогу медики, кому треба – відвезли в дитячу лікарню. Постраждали й працівники харчоблока: незначні порізи – на руках, на ногах», – каже завуч.

Коледж спорту в Дніпрі після ракетної атаки 2 квітня 2024 року
Коледж спорту в Дніпрі після ракетної атаки 2 квітня 2024 року

А потім вже педагоги почали зв’язувалися з батьками та тренерами, повідомляти що сталося, і просити, щоб ті забирали дітей.

80 вихованців навчалися й мешкали в самому коледжі, ще 50 – місцеві, з Дніпра. На вечір у закладі учнів уже не було, каже Любов Куліш.

Любов Куліш
Любов Куліш

Персонал організував чергування із охорони приміщень і взявся наводити лад у будівлі.

Вже другу добу поспіль педагоги та технічні працівники розбирають завали, збирають уламки скла, впорядковують вцілілі речі.

Вікна перетворилися на будівельне сміття
Вікна перетворилися на будівельне сміття
Привезли плити, будуть зашивати вікна

«Ми всю ніч тут чергували, бо вікон не було, страшно було кинути заклад. Тут техніка, обладнання. Сьогодні привезли плити, будуть зашивати вікна. Сьогодні ми всі згуртовано працювали: вимітали, вигрібали, викидали понівечені вікна. Все почистили. На завтра – актова зала, ще є де попрацювати», – говорить вона.

Персонал розбирає завали
Персонал розбирає завали

Які збитки та чи відновлять коледж?

Серед вцілілих цінностей, – нагороди тренерів та вихованців: медалі, кубки.

Вцілілі нагороди
Вцілілі нагороди

Коледж – альма-матер відомих у світі дніпровських спортсменів. Зокрема, звідси вийшли Ярослава Магучіх, Михайло Кохан, Анна Рижикова та Денис Кесіль, які цього року представлятимуть Україну на Олімпійських іграх у Франції.

Коледж виховав призерів та учасників Олімпійських ігор
Коледж виховав призерів та учасників Олімпійських ігор

Керівник коледжу Олег Дерлюк каже: їхній заклад є однією з найпотужніших спортивних баз України. Тут найздібніші діти регіону могли жити, вчитися й тренуватися.

Олег Дерлюк
Олег Дерлюк
Збитки, звісно, – мільйонні. Але їх ще має встановити спеціальна комісія
Олег Дерлюк

«Вилетіли майже всі вікна. Зруйновані адміністративні кабінети, зруйнований харчоблок, актова зала, дитячі кімнати, де мешкали вихованці.

Заклад потужний, з великим потенціалом, тому ми робитимемо все можливе, аби в максимально стислий термін відновити роботу. Збитки, звісно, – мільйонні. Але їх ще має встановити спеціальна комісія, буде оцінка», – розповів Олег Дерлюк.

Розбитий харчоблок
Розбитий харчоблок

Наразі, як кажуть у коледжі, у навчанні та тренуванні спортсменів буде пауза. Але участь у змаганнях не скасована: вихованці, як і раніше, представлятимуть область та Україну на чемпіонатах різного рівня.

  • Наприкінці 2023-го фаховому коледжу спорту в Дніпрі виповнилося 40 років.
  • За час існування він підготував 49 учасників Олімпійських ігор, 13 учасників юнацьких Олімпійських ігор, 145 чемпіонів та призерів чемпіонатів Європи, 98 чемпіонів та призерів чемпіонатів світу.
  • Зі студентами-спортсменами займаються заслужені працівники фізичної культури і спорту, заслужені тренери та майстри спорту України, майстри спорту міжнародного класу.
  • Заклад спеціалізуєтеся на підготовці членів національних збірних з футболу, баскетболу, бадмінтону, легкої атлетики, художньої гімнастики, боксу, академічного веслування тощо.

Що сталося 2 квітня 2024 року в Дніпрі?

2 квітня армія РФ атакувала Дніпро ракетою. Станом на ранок 3 квітня через удар було пошкоджено чотири заклади освіти, зокрема школу та дитсадок.

Розбитий дитсадок
Розбитий дитсадок

Також понівечено дев’ять багатоквартирних будинків та 25 авто. Поліція продовжує приймати заяви від людей, оселі та майно яких пошкоджені. Зафіксували вже понад пів сотні заяв.

Потрощені іграшки
Потрощені іграшки

Внаслідок удару поранення отримали 18 жителів, 12 з них – були госпіталізовані.

На вечір 3 квітня на стаціонарному лікуванні залишалися троє дорослих і п’ятеро дітей. У постраждалих – акубаротравми, струси мозку та множинні забої. За словами лікарів, загрози життю пацієнтів немає. З травмованими дітьми працюють психологи.

Російська влада заперечує, що цілеспрямовано обстрілює цивільну інфраструктуру та житлові будинки міст і сіл України. Проти цього свідчать численні факти ракетних обстрілів, внаслідок яких гинуть цивільні, зокрема діти, руйнуються навчальні заклади, лікарні, храми, а також житлова забудова.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG