Доступність посилання

ТОП новини

У Держкіно визнали видачу прокатних ліцензій фірмі російського продюсера: «нема підстав для відмови»


Компанія «ЮФД» російського кінопродюсера Міхаеля Шліхта протягом року після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну отримала від Держкіно десятки прокатних посвідчень на демонстрацію фільмів в українських кінотеатрах та на телебаченні
Компанія «ЮФД» російського кінопродюсера Міхаеля Шліхта протягом року після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну отримала від Держкіно десятки прокатних посвідчень на демонстрацію фільмів в українських кінотеатрах та на телебаченні

Державне агентство з питань кіно підтвердило інформацію, викладену в розслідуванні «Схем» (Радіо Свобода ), про те, що компанія «ЮФД» російського кінопродюсера Міхаеля Шліхта протягом року після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну отримала від Держкіно десятки прокатних посвідчень на демонстрацію фільмів в українських кінотеатрах та на телебаченні. У Держкіно заявили, що не мали правових підстав відмовляти цій компанії у видачі таких посвідчень.

Про це йдеться у повідомленні Державного агентства з питань кіно, розміщеному на сайті агентства.

«Держкіно не мало правових підстав для відмови в оформленні державних посвідчень на право розповсюдження фільмів ТОВ «ЮФД», – йдеться в заяві, оприлюдненій 27 червня.

У Держкіно перерахували підстави, на яких агентство може відмовляти заявнику у реєстрації прокатних посвідчень. Серед них, наприклад, неправильне оформлення документів, або якщо учасники фільму фігурують у «Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці», а також підстави, що стосуються самого контенту (зокрема, пропаганда країни-агресора, тощо).

«В статті Максима Савчука стверджується, що Міхаель Шліхт є російським продюсером німецького походження. Але Міхаель Шліхт є громадянином Німеччини, та Держкіно не має інформації, що він зареєстрований для проживання в Російській Федерації», – йдеться в повідомленні.

Водночас інформація про російську реєстрацію Міхаеля Шліхта у Росії в період надання прокатних посвідчень була публічно доступна у Державному реєстрі юридичних осіб українського Міністерства юстиції – там вказано, що Шліхт зареєстрований у Москві на проспекті Миклухо-Маклая.

Окрім того, у розслідуванні журналісти наводили публічну біографію Шліхта з сайту Гільдії продюсерів Росії, зокрема про те, що він із 1991 року працює в РФ, продюсував патріотичні російські фільми, такі як «Сталінград» та «Батальйон» режисера-єдинороса Федора Бондарчука. Шліхт є податковим резидентом Російської Федерації та має у власності в Росії дві активні кінокомпанії, в одній з яких він є бізнес-партнером Дмитра Пристанскова – ексзаступника керівника російського оборонного підприємства «Корпорация тактическое ракетное вооружение».

У своїй публічній заяві Держкіно ці факти прокоментувало так:

«Особисті сторінки в соціальних мережах осіб, та інші посилання на неофіційні інтернет ресурси – не є офіційним джерелом інформації для прийняття рішень. Таким чином, будь-яка інформація, яка доводиться до загального відома публіки, має відповідати певним вимогам, зокрема, бути офіційною, повною, актуальною, і найголовніше – достовірною», – йдеться в повідомленні Держкіно.

При цьому, в агентстві не зазначили, які саме оприлюднені журналістами факти у розслідуванні, на їхню думку, не відповідають дійсності.

У Держкіно також зазначили, що час від часу «звертаються до СБУ з проханням розгляду кожної окремої ситуації», але цього разу тут вирішили, що підстав для цього не було.

«Нагадаємо, ТОВ «ЮФД» – не нова компанія та була зареєстрована у 2005 році, як український дистрибутор. Отже, Держкіно не мало підстав для додаткової перевірки цієї компанії, окрім того, Держкіно відповідно до Положення не наділено повноваженнями слідчого органу, для цього існують інші правоохоронні структури», – йдеться в повідомленні агентства.

23 червня журналісти-розслідувачі «Схем» (Радіо Свобода) оприлюднили матеріал, в якому розповіли, що Державне агентство з питань кіно у період із 24 лютого 2022 року по 13 березня 2023 року видало 35 прокатних посвідчень для демонстрації фільмів в українських кінотеатрах та на телебаченні компанії UFD (ТОВ «ЮФД»), співзасновником якої весь цей час був російський продюсер, власник двох кінокомпаній в РФ Міхаель Шліхт, відомий продюсуванням російських патріотичних фільмів «Батальйонъ» та «Сталінград» режисера-єдинороса Федора Бондарчука.

Журналісти встановили, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ТОВ «ЮФД» продовжило регулярно отримувати від Держкіно прокатні посвідчення для демонстрації рейтингових фільмів в українських кінотеатрах, серед яких, наприклад, «Вендета», «Фіктивний агент», «Райське місто», мультфільми «Моя незграбна фея» та «Ведмедики» – весь цей період співзасновником компанії залишався російський продюсер Міхаель Шліхт.

Нині в Росії у Шліхта є дві діючі кінокомпанії: «Монументал пикчерс» та «Юнайтед Филммейкерс», які спеціалізуються на виробництві кінофільмів та телепрограм. На сайті «Монументал» Міхаеля називають «ветераном російської кіноіндустрії».

Попри те, що у березні 2023 року Міхаель Шліхт зрештою вибув із засновників української фірми UFD, його донька, громадянка Російської Федерації, у травні 2023 року брала участь у Каннському фестивалі саме як представниця цієї української кінокомпанії, що «Схемам» підтвердили організатори фестивалю. У коментарі «Схемам» Поліна Шліхт заявила, що більше не має стосунку до української UFD. При цьому вона відмовилася відповісти на запитання, чий, на її думку, Крим.

«Схеми» відправили на ім’я голови Державного агентства України з питань кіно Марини Кудерчук запит про коментар щодо видачі прокатних посвідчень фірмі російського кінодіяча. Перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук прокоментувала ці факти так: «Він – громадянин іншої країни. На яких підставах, в рамках яких міжнародних документів ми маємо перевіряти громадян іншої країни? При всьому розумінні, при всьому бажанні убезпечити свій інформаційний простір, у нас є низка повноважень і можливостей. Ми не слідчий орган для того, щоб встановлювати якісь факти чи порушення».

XS
SM
MD
LG