Доступність посилання

ТОП новини

Єрмак просив, а Зеленський призначив Гриневецького головою Одеської ОДА в обхід закону – «Схеми»


Колаж: Андрій Єрмак та Сергій Гриневецький
Колаж: Андрій Єрмак та Сергій Гриневецький

Сергія Гриневецького призначили головою Одеської обласної державної адміністрації попри люстраційний висновок щодо нього про відмову обійняти державну посаду. Це встановили журналісти програми «Схеми» (проєкт Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший), співставивши результати перевірки Одеської ОДА на відповідність закону «Про очищення влади» та лист керівника Офісу президента Андрія Єрмака і указ Володимира Зеленського про призначення Гриневецького.

Сам нинішній очільник ОДА вважає, що діяв відповідно до процедури і послався на рішення судів. Про це йдеться у розслідуванні «Лобісти «Харківських угод» у владі Зеленського», де також згадується роль Гриневецького у просуванні ідеї ратифікації українсько-російських домовленостей, за якими Україна продовжила термін перебування російського Чорноморського флоту в Криму.

У розпорядженні журналістів опинився лист від Андрія Єрмака, датований 10 листопада 2020 року. Керівник Офісу президента звернувся до Кабінету міністрів з проханням внести подання щодо призначення Сергія Гриневецького очільником Одеської ОДА.

Згодом його кандидатуру погодили на засіданні Уряду.

Як з’ясували «Схеми», за 4 дні до листа від Єрмака – 6 листопада – облдержадміністрація склала висновок щодо Гриневецького про те, що він потрапляє під дію закону «Про очищення влади». Цю перевірку в ОДА провели, коли Гриневецький подавався ще на посаду заступника голови. На підставі такої перевірки у призначенні йому було відмовлено.

Адже закон забороняє бути у владі тим, хто був на керівних посадах Компартії в часи Радянського Союзу. Гриневецький, відповідно до його офіційної біографії, з 1990-го по 1991-й рік був першим секретарем Роздільнянського районного комітету Комуністичної партії України Одеської області.

Чинним був люстраційний висновок і 27 листопада 2020 – в день, коли Володимир Зеленський підписав указ про призначення Гриневецького головою ОДА.

На той момент Гриневецький вже мав рішення Одеського окружного адмінсуду на свою користь – про протиправність відмови йому обіймати державну посаду, але це рішення ще не вступило в законну силу. Це сталося через два тижні після президентського указу – 14 грудня 2020 року, коли з’явилось рішення апеляційної інстанції.

У коментарі журналістам Гриневецький заявив: «Закон абсолютно чітко виписує процедуру, яку я пройшов. Більше того, я ще підкріпився рішеннями судів».

«Схеми» також направили запит до Офісу президента та самого Володимира Зеленського. На відповідь чекають.

Журналісти також виявили, що Сергій Гриневецький просував ідею ратифікації українсько-російських домовленостей, за якими Україна продовжила термін перебування російського Чорноморського флоту в Криму. Про це свідчать фрагменти зі стенограми закритого засідання комітету ВР з питань національної безпеки і оборони за 26 квітня 2010 року, які оприлюднили журналісти.

Зокрема, він заявляв: «Абсолютно зрозуміло, що питання постає в площині прийняття державного бюджету. І це головна мотивація. (...) Загроза національним інтересам – це відсутність ефективної програми запобігання фінансової кризи, тінізація економіки. (...) Загроза економічним інтересам – це соціальні хвороби: алкоголізм і наркоманія – оце загроза національним інтересам. (...) Півтора року до регіонів не йдуть субвенції державного бюджету на капітальне будівництво. Ось про що треба говорити.» – йдеться в стенограмі.

Коли журналісти спробували зв’язатись із Гриневецьким телефоном і уточнити, чи змінилась його позиція відносно «Харківських угод», він не відповів.

Додано: Пізніше «Схеми»​ отримали письмовий коментар Сергія Гриневецького щодо його тодішньої позиції відносно «​Харківських угод»​:

«​На час обговорення і голосування щодо Угод домінувало практичне сприйняття необхідності зменшення ціни на газ. Для мене, як колишнього голови Одеської облдержадміністрації, це було перш за все питанням безперебійного забезпечення здешевленою сировиною Одеського припортового заводу і зменшення собівартості готової продукції висококонкурентної на світовому ринку, з поверненням валютної виручки до бюджету. Продовження терміну перебування флоту сприймалося як лінія сталих відносин зі стратегічним партнером, який входив до міжнародно визнаної стратегічної групи країн «Вісімка».

(...) За минулі роки кардинально змінилась геополітична ситуація як в світі, так і в Чорноморському регіоні. Зараз сформований зовсім інший вимір відносин України в рамках глобального протистояння. (...) СБУ має достатньо можливостей встановити чи був свідомим чи несвідомим намір скоєння злочину в той період особами, які ініціювали Угоду»​.

У 2021 році РНБО доручила СБУ проаналізувати обставини підготовки і ратифікації «Харківських угод»​. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова,це рішення Верховної Ради згодом стало однією з причин російської анексії Криму та вплинуло на початок війни на Донбасі у 2014 році.

У СБУ повідомили, що розпочали досудове розслідування «за фактом вчинення державної зради у період з 2008 по 2010 роки». Кримінальне провадження відкрили «щодо службових осіб органів державної влади». За попередніми даними СБУ, підписання угод призвело до збільшення кількості особового складу військових формувань і спецслужб РФ, які згодом були причетні до анексії Криму.

Сергій Гриневецький також був в числі тих депутатів, які 27 квітня 2010 року проголосували «за» ратифікацію цих угод у ВР.

Сергій Гриневецький – багатолітній керівник Одещини. Був народним депутатом – соратником колишнього спікера ВР Володимира Литвина. У 2002-го році Гриневецький отримав орден дружби від президента Росії Володимира Путіна. У 2004-му році Гриневецький брав участь у з’їзді в Сєвєродонецьку Луганської області. Тоді учасники цього зібрання погрожували створити «південно-східну республіку». На той час Гриневецький теж був головою Одеської обласної адміністрації.

XS
SM
MD
LG