Доступність посилання

ТОП новини

Усупереч прем’єрові Фіцо, словаки продовжують збирати кошти на підтримку України


Український військовослужбовець бригади «Азов» готує снаряди для гаубиці OTO Melara Mod 56 на позиції на Кремінському напрямку, Донецька область, Україна, 11 квітня 2024 року
Український військовослужбовець бригади «Азов» готує снаряди для гаубиці OTO Melara Mod 56 на позиції на Кремінському напрямку, Донецька область, Україна, 11 квітня 2024 року

Два тижні тому громадяни Словаччини розпочали збір коштів, щоб підтримати Україну в її боротьбі з російським агресором. Ініціатива «Zapojme sa!» – «Приєднаймося!» пішла від пересічних словацьких громадян, серед них багато молоді.

Такою була реакція словаків на рішення уряду прем’єра Роберта Фіцо не долучатись до чеської ініціативи придбання боєприпасів для українського війська, хоча до чеської ініціативи приєдналось вже понад 20 країн світу.

Як повідомляють ЗМІ, на думку прем’єра Фіцо, збір коштів для військових впливу на підтримку України не матиме: «в Україні нічого не зміниться, буде це таке саме за рік чи два».

Станом на 29 квітня, сума зібраних словаками по всій країні коштів сягнула вже понад 4 мільйони євро – у перерахунку це понад 169 мільйонів гривень. Збір коштів наразі триває.

Уряд Фіцо після вступу на посаду восени минулого року припинив військову допомогу Україні з державних резервів. Але залишив можливість комерційних поставок зброї Києву.

Також прем’єр неодноразово виступав на підтримку Росії. Нещодавно Фіцо заявив, що Крим і Донбас назавжди залишаться у складі Росії, а Москва переможе у війні з Україною.

Напередодні прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що 20 країн, які приєдналися до чеської ініціативи із закупівлі артилерійських снарядів для Сил оборони України,пообіцяли надати кошти для придбання 500 тисяч боєприпасів.

Форум

XS
SM
MD
LG