Доступність посилання

ТОП новини

Фіцо: Словаччина готова до військової співпраці з Україною на комерційній основі


Голова Кабінету міністрів Денис Шмигаль (праворуч) повідомив про початок міжурядових консультацій з представниками словацького уряду раніше 11 квітня
Голова Кабінету міністрів Денис Шмигаль (праворуч) повідомив про початок міжурядових консультацій з представниками словацького уряду раніше 11 квітня

Словаччина підтримує вступ України до Європейського союзу та планує взяти участь у Саміті миру в червні – про це заявив прем’єр-міністр країни Роберт Фіцо на спільному брифінгу з головою українського уряду 11 квітня.

«Ми говорили про підготовку великого Саміту миру у Швейцарії 15-16 червня і будемо брати участь у цьому саміті і вважаємо, що це початок процесу, який зрештою призведе до корисних моментів, які цікаві для обох сторін», – сказав Фіцо.

Він додав, що Братислава сподівається на якомога швидший вступ України до ЄС, тому що це «гарантія для перспектив і мирного розвитку вашої країни».

За його словами, розмова зі Шмигалем також стосувалася співпраці в сферах енергетики та інфраструктури, зокрема – експорту аграрної продукції з України.

Читайте також: Президентом Словаччини стає соратник Фіцо: що далі?

«Словаччина забезпечує вільний перехід сільськогосподарської продукції, яка йде з України до інших країн Європи. Також я по-дружньому пояснив пану прем’єру, як для нас важливо захищати інтереси наших аграрних працівників і фермерів. Коли ми не знайдемо спільного рішення, буде просто заборона для 14 позицій продукцій, які не будуть ввозитися з України», – анонсував Фіцо.

Він згадав про військову співпрацю, зазначивши, що Словаччина пропонує допомогу Україні в сфері розмінування:

«Не йдеться про експертизу, а про конкретні машини для розмінування, тут триває дискусія про спеціальні агромашини, які можуть використовуватися з такою метою».

Ця співпраця може передбачати також навчання персоналу для обслуговування таких машин.

Читайте також: На виборах президента у Словаччині переміг соратник скептичного щодо України голови уряду

«Я не хочу робити з цього таємницю, ми ніколи не брехали – на комерційній базі Словаччина готова співпрацювати і у військовій області. В цьому дусі вели перемовини міністр оборони Словаччини й заступник міністра оборони України, які були присутні на переговорах… Також хочу запропонувати медичну допомогу потерпілим, які були поранені й втратили здоров’я», – сказав він.

Раніше голова Кабінету міністрів Денис Шмигаль повідомив про початок міжурядових консультацій з представниками словацького уряду. Він зазначив, що на відкритті діалогу зробив наголос на повітряних атаках Росії, подякував Словаччині за енергетичну й гуманітарну допомогу.

У січні 2024 року прем’єр-міністри України та Словаччини Денис Шмигаль та Роберт Фіцо підписали спільну заяву про посилення двосторонніх відносин.

Перспективи зміни влади у Словаччині (відео )
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:01 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG