Доступність посилання

ТОП новини

Україна має відновити територіальну цілісність – очільники МЗС Вишеградської четвірки


«Найперше, ми дійшли згоди у тому, що російська агресія проти України – це порушення міжнародного права», – заявив очільник чеського МЗС Ян Ліпавський
«Найперше, ми дійшли згоди у тому, що російська агресія проти України – це порушення міжнародного права», – заявив очільник чеського МЗС Ян Ліпавський

За підсумками зустрічі міністрів закордонних справ Вишеградської групи її учасники погодилися, що Україна має відновити свою територіальну цілісність. Про це на підсумковому брифінгу в Празі заявив очільник чеського МЗС Ян Ліпавський, а також підтвердив його польський колега Радослав Сікорський.

«Найперше, ми дійшли згоди у тому, що російська агресія проти України – це порушення міжнародного права, і ми також дійшли згоди щодо того, що Україна має повністю відновити свою територіальну цілісність», – заявив Ліпавський.

Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто і його словацький колега Юрай Бланар на брифінгу прямо не підтвердили підтримку своїми країнами цієї заяви, але і не заперечили.

Водночас словацький міністр вкотре повторив позицію Братислави: «Цей конфлікт не має військового вирішення. Тому ми не збираємося надавати будь-яку зброю Україні».

Раніше лідери Угорщини Віктор Орбан і Словаччини Роберт Фіцо закликали до припинення вогню і початку мирних переговорів між Україною і Росією. Вони не згадували про повернення окупованих територій під контроль Києва як обов’язкову умову початку таких перемовин.

Роберт Фіцо і його партія прийшли до влади у Словаччині восени 2023 року за результатами парламентських виборів. У питанні підтримки України Фіцо висловлює думки, близькі до позиції угорського лідера Віктора Орбана. Проти політики Фіца в Словаччині проходили протести.

Угорщина в особі очільника уряду Віктора Орбана і голови дипломатії Петера Сійярта неодноразово демонструвала своє прихильне ставлення до Кремля. Від початку повномасштабного російського вторгнення Будапешт робить заяви, які суперечать загальній позиції ЄС про підтримку України.

Форум

XS
SM
MD
LG