Доступність посилання

ТОП новини

Орбана і Фіца зустріли свистом і вигуками «ганьба» у Празі


Перед зустріччю біля Ліхтенштейнського палацу зібралися місцеві активісти із протестом проти запрошення Орбана і Фіца на переговори в Празі
Перед зустріччю біля Ліхтенштейнського палацу зібралися місцеві активісти із протестом проти запрошення Орбана і Фіца на переговори в Празі

Прем’єр-міністрів Угорщини і Словаччини Віктора Орбана і Роберта Фіца зустріли свистом і вигуками «ганьба» у Празі, передає кореспондент Радіо Свобода.

Перед зустріччю біля Ліхтенштейнського палацу зібралися місцеві активісти із протестом проти запрошення Орбана і Фіца на переговори в Празі.

Отакар Ван Гемунд, засновник активістської групи «Капутін», заявив Радіо Свобода, що протестувальники обурені цим запрошенням.

«В останні роки Фіцо і Орбан створювали багато проблем для надання зброї Україні, вони повторювали російську пропаганду, і по суті підтримують Росію, і підривають зусилля НАТО і ЄС. Тож ми вважаємо, що останнє, що ми у Чехії маємо робити, – це запрошувати їх або серйозно сприймати це дурне угруповання Вишеградської четвірки. Це угруповання – дуже деструктивне у Європі, і його варто ігнорувати», – сказав активіст.

Дехто із протестувальників тримав у руках плакат із написом «Вишеград – мертвий». Прем’єр Польщі Дональд Туск, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, сказав, що не згоден із цим і що формат Вишеградської четвірки «живий».

Роберт Фіцо і його партія прийшли до влади у Словаччині восени 2023 року за результатами парламентських виборів. У питанні підтримки України Фіцо висловлює думки, близькі до позиції угорського лідера Віктора Орбана. Проти політики Фіца в Словаччині проходили протести.

Угорщина в особі очільника уряду Віктора Орбана і голови дипломатії Петера Сійярта неодноразово демонструвала своє прихильне ставлення до Кремля. Від початку повномасштабного російського вторгнення Будапешт робить заяви, які суперечать загальній позиції ЄС про підтримку України.

Форум

XS
SM
MD
LG