Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО і Держдепартаменті США відреагували на заяву Путіна про призупинення участі у договорі про СНО


Держсекретар США Ентоні Блінкен та генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ (фото архівне)
Держсекретар США Ентоні Блінкен та генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ (фото архівне)

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив журналістам в Афінах, що озвучений президентом РФ крок про призупинення участі Росії у договорі зі США про обмеження стратегічних наступальних озброєнь є «глибоко прикрим і безвідповідальним».

«Ми уважно стежитимемо за тим, що насправді робить Росія. Ми, звичайно, подбаємо про те, щоб у будь-якому випадку ми займали відповідну позицію для безпеки нашої країни та безпеки наших союзників», – додав Блінкен, зазначивши також, що Вашингтон залишався готовим до відновлення переговорів з Москвою.

Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ, у свою чергу, висловив розчарування заявою Росії, сказавши, що шкодує про ухвалене Москвою таке рішення, і сподівається, що Кремль його перегляне.

«Протягом останніх років Росія порушувала ключові угоди з контролю над озброєннями та відходила від них», – сказав Столтенберґ у Брюсселі.

«Сьогоднішнім рішенням щодо нового СНО вся архітектура контролю над озброєннями була знищена», – додав він.

21 лютого президент РФ Володимир Путін у посланні до Федеральних зборів заявив про призупинення участі Росії у договорі про обмеження стратегічних наступальних озброєнь СНО-3, бо країни НАТО нібито хочуть завдати Росії в Україні «стратегічної поразки». Російський президент підкреслив, що не йдеться про вихід із договору, проте умовою для повернення до нього назвав, у тому числі, участь Великобританії та Франції. Ці країни, як сказав Путін, мають також ядерний арсенал і є членами НАТО. Наразі незрозуміло, чим припинення дії договору відрізняється від виходу з нього.

Договір про СНО було укладено у 2010 році терміном дії до лютого 2026 року. Він передбачає ліміт на кількість розгорнутих ядерних боєголовок та носіїв як у США, так і в Росії, а також взаємні інспекції та консультації.

XS
SM
MD
LG