Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США «глибоко стурбований» військовими навчаннями Китаю в Тайванській протоці


«Використання нормального, рутинного і демократичного переходу влади як приводу для військових провокацій створює ризик ескалації», – сказав Метью Міллер
«Використання нормального, рутинного і демократичного переходу влади як приводу для військових провокацій створює ризик ескалації», – сказав Метью Міллер

Державний департамент США 25 травня заявив, що «глибоко стурбований» військовими навчаннями Китаю в Тайванській протоці, і закликав Пекін діяти стримано.

«Використання нормального, рутинного і демократичного переходу влади як приводу для військових провокацій створює ризик ескалації і розмиває давні норми, які десятиліттями підтримували мир і стабільність у Тайванській протоці», – йдеться в заяві речника Держдепартаменту Метью Міллера.

США оприлюднили цю заяву після того, як Китай завершив дводенні військові навчання навколо Тайваню, під час яких він імітував атаки з бомбардувальниками і практикував висадку на кораблі.

Пекін не контролює регіон із 1949 року, але вважає його невідʼємною частиною своєї території. Навчання проводилися через три дні після інавгурації нового президента Тайваню Лая Цінде. Китай неодноразово називав його «небезпечним сепаратистом». Влада різко розкритикувала його інавгураційну промову, писала газета South China Morning Post.

У виступі Лай сказав, що навіть якщо жителі Тайваню відмовляться від суверенітету, Китай не відмовиться від ідеї анексувати острів. Він закликав Пекін відмовитися від політичного і військового залякування Тайваню.

Китайські навчання міністерство оборони Тайваню назвало «провокацією, що порушує мир і стабільність у регіоні». У заяві сказано, що тайванські військово-морські, військово-повітряні й сухопутні сили перебувають у стані готовності.

Форум

XS
SM
MD
LG