Доступність посилання

ТОП новини

США не мають даних про надання Китаєм зброї Росії – Білий дім


Джейк Салліван нагадав про стурбованість США тим, що Китай робить для підживлення російської воєнної машини
Джейк Салліван нагадав про стурбованість США тим, що Китай робить для підживлення російської воєнної машини

США не мають даних про надання Китаєм зброї Росії, заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

За його словами, ще у 2022 року було занепокоєння тим, що Китай може надати зброю – пряму летальну допомогу Росії.

«Ми не бачили цього у 2022 році. Ми не бачили цього в 2023 році. Ми не бачимо цього й досі. Я з нетерпінням чекаю на розмову з Великою Британією, щоб переконатися, що у нас є спільна оперативна картина. Хочу краще зрозуміти, що саме малося на увазі в цьому коментарі», – сказав він під час брифінгу.

Салліван нагадав про стурбованість США тим, що Китай робить для підживлення російської воєнної машини – не надаючи зброю безпосередньо, але забезпечуючи ресурсами російську оборонно-промислову базу.

«Це відбувається. Це те, чим ми стурбовані. Ми вживаємо заходів для протидії цьому в узгоджений спосіб разом з нашими союзниками і партнерами, і ви можете очікувати більше таких дій в майбутньому», – додав представник Білого дому.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс 22 травня заявив, що Лондон має докази того, що Росія і Китай співпрацюють у сфері «озброєнь, які застосовуються в Україні».

За даними західних ЗМІ, за час війни в Україні Китай став для Росії основним постачальником товарів, необхідних для різних озброєнь, у тому числі ракет. Наприклад, Financial Times писала, що в 2023 році 90% чипів, імпортованих Росією, надходили з Китаю і використовувалися у виробництві ракет, танків і літаків. В останньому кварталі минулого року також із Китаю було імпортовано 70% верстатів, які, ймовірно, використовувалися у виробництві балістичних ракет.

Влада Китаю заявляє, що не надає зброю жодній зі сторін російсько-українського конфлікту, який називає «українською кризою».

Форум

XS
SM
MD
LG