Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ: США і Німеччина шпигували за десятками країн через швейцарську компанію


За повідомленням, для цього використовували швейцарську компанію Crypto AG, що продавала технологію шифрування для захищеного зв'язку до понад 120 країн
За повідомленням, для цього використовували швейцарську компанію Crypto AG, що продавала технологію шифрування для захищеного зв'язку до понад 120 країн

Розвідки США і Західної Німеччини шпигували за десятками країн упродовж кількох десятиліть, повідомляють американське видання Washington Post і німецький телеканал ZDF, посилаючись на засекречені внутрішні звіти Центрального розвідувального управління США.

За повідомленням, для цього використовували швейцарську компанію Crypto AG, що продавала технологію шифрування для захищеного зв'язку до понад 120 країн і яку США і Західна Німеччини контролювали від 1970-их років.

Німецьке розвідувальне агентство BND припинило операції на початку 1990-их, але ЦРУ продовжувало до 2018 року, йдеться в розслідуванні.

Доступ до зашифрованих повідомлень, повідомляють ЗМІ, допомагав американській розвідці отримувати секретну інформацію про події в усьому світі, від кризи із захопленням заручників в Ірані 1979 року до вибуху на дискотеці в Берліні 1986 року, в якому звинуватили Лівію.

Радянський Союз і Китай не купували шифрувального обладнання у Crypto.

Міністерство оборони Швейцарії 11 лютого повідомило, що влада проведе розслідування у цій справі і прозвітує про його результат до кінця року.

За даними Washington Post, ЦРУ і BND ділили мільйони доларів, отриманих від продажу продукції Crypto.

Crypto AG була заснована підприємцем, уродженцем Росії Борисом Гагеліним, який виїхав зі Скандинавії у США у 1940-их роках, коли нацисти окупували Норвегію.

Компанія була ліквідована у 2018 році, а інформація про власників її акцій на той час захищена законами Ліхтенштейну.

XS
SM
MD
LG