Доступність посилання

ТОП новини

Президент США високо оцінив талібів і їхнього ватажка


Дональд Трамп
Дональд Трамп

Президент США Дональд Трамп високо оцінив бойовиків афганського екстремістського угруповання «Талібан» і його ватажка після того, як таліби погодилися на перемир’я в Афганістані.

Як сказав він 5 березня, виступаючи на американському телеканалі Fox News, таліби – це «воїни, бійці». А про лідера угруповання муллу Абдул-Гані Барадара Трамп сказав, що той «має не найлегшу керівну посаду».

Напередодні, 3 березня, Трамп повідомив, що говорив із ватажком талібів телефоном і що то була «дуже добра розмова», в перебігу якої вони «домовилися, що не буде насильства».

Мулла Абдул-Гані Барадар
Мулла Абдул-Гані Барадар

Але інші американські посадовці висловили розчарування тим, що насильство в Афганістані поновлюється, й заявили, що афганські сторони конфлікту мають скористатися з мирної угоди, яку уклали минулими вихідними США з талібами зі згоди уряду Афганістану.

Зокрема, державний секретар Майк Помпео заявив 5 березня, що насильство в Афганістані має припинитися негайно, щоб мирний процес міг піти вперед. Він висловив при цьому впевненість, що чільне керівництво талібів виконає свої зобов’язання.

Попереднього перед тим дня, 4 березня, Міністерство оборони США повідомило, що здійснило того дня «оборонний» повітряний удар по бойовиках «Талібану» після того, як унаслідок їхніх нападів у принаймні трьох провінціях Афганістану загинули не менш ніж 32 афганські силовики.

Нова хвиля насильства загрожує зірвати мирну домовленість, яку США і «Талібан» уклали 29 лютого і яку загалом підтримав офіційний Кабул. Вона мала б покласти край 18-річній війні в Афганістані.

Домовленість передбачає виведення військ США й їхніх союзників із Афганістану протягом 14 місяців за умови, що таліби будуть дотримуватися своїх зобов’язань у галузі безпеки і підуть на прямі мирні переговори з афганським урядом – чого вони дотепер відмовлялися робити.

Але президент Афганістану Ашраф Гані наголосив, що він не брав на себе ніяких зобов’язань за одним із визначальним пунктом домовленості – про звільнення 5 тисяч ув’язнених талібів. «Талібан», зі свого боку, попередив, що не піде ні на які внутрішньоафганські переговори, доки ця умова не буде виконана.

XS
SM
MD
LG