Доступність посилання

ТОП новини

Суд ООН у Гаазі вимагає від Ізраїлю припинити наступ на Рафах


У січні суд вже зажадав від Ізраїлю вжити заходів щодо недопущення геноциду палестинського населення сектору
У січні суд вже зажадав від Ізраїлю вжити заходів щодо недопущення геноциду палестинського населення сектору

Міжнародний суд ООН у Гаазі 24 травня ухвалив, що Ізраїль має негайно припинити наступ у місті Рафах у Смузі Гази, обґрунтувавши своє рішення недостатністю заходів, які вживаються для захисту мирних жителів. За це проголосували 13 суддів із 15, двоє були проти.

Йдеться про так звані термінові тимчасові забезпечувальні заходи щодо Ізраїлю за позовом, який раніше подала Південно-Африканська республіка та низка інших країн у зв’язку з звинуваченнями в геноциді палестинців, які Ізраїль заперечує.

У січні суд вже зажадав від Ізраїлю вжити заходів щодо недопущення геноциду палестинського населення сектору, а також не допускати закликів до геноциду, не знищувати доказів скоєння можливих злочинів у Газі та сприяти покращенню гуманітарної ситуації в секторі Газа.

Тоді він не вимагав повного припинення військової операції Ізраїлю проти угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та Євросоюзі) в Смузі Гази. Нинішнє рішення стосується саме Рафаха, а не всієї території сектору.

Читайте також: Норвегія, Іспанія та Ірландія планують визнати Палестинську державу

Ізраїль наполягає, що має право захищати себе від загрози «Хамас».

Ізраїль розпочав бойову операцію в Газі після нападу угруповання «Хамас» на південь країни 7 жовтня. Тоді було вбито понад 1200 мирних жителів, понад 250 людей було взято в заручники та вивезено до Гази. Ізраїль заявив, що його мета – повне знищення «Хамасу». Рафах ізраїльська влада називає останнім оплотом джигадистів.

США застерігали Ізраїль від проведення бойової операції на півдні Гази. Вашингтон звертав увагу, що в Рафаху перебуває близько мільйона біженців із інших районів Гази.

Багато країн звинувачують Ізраїль у надмірній жорстокості щодо мирних громадян. За даними підконтрольного «Хамасу» МОЗ Гази, з жовтня в секторі загинули близько 35 тисяч палестинців (незалежного підтвердження ці цифри не мають). Ізраїльські військові заявляють, що атакують виключно інфраструктуру угруповання, і стверджують, що «Хамас» розміщує свої обʼєкти у густонаселеній забудові, використовуючи мирне населення як живий щит.

Форум

XS
SM
MD
LG