Доступність посилання

ТОП новини

Суд виніс перший вирок «беркутівцям» за розгін Майдану 30 листопада


Двох ексспівробітників «Беркуту» засудили до трьох років ув’язнення
Двох ексспівробітників «Беркуту» засудили до трьох років ув’язнення

Шевченківський районний суд Києва виніс перший вирок у справі про розгін протестувальників 30 листопада 2013 року. Вирок щодо ексслужбовців загону спеціального призначення «Беркут» Віктора Ейсмонта і Володимира Мохоня зачитав суддя Володимир Бугіль 14 червня.

Суд визнав обвинувачених винними в «перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, вчинене групою осіб, що супроводжувалось насильством або погрозою застосування насильства».

Вони отримали по три роки ув’язнення із забороною обіймати посади в правоохоронних органах на такий же термін.

Як зазначають у Адвокатській дорадчій групі, яка займається справами потерпілих учасників Революції гідності, суд також визнав Ейсмонта та Мохоня винними у перешкоджанні мирним зібранням та службовому підробленні але звільнив від покарання через закінчення терміну давності.

Крім того, як зазначають у групі, суд задовольнив цивільний позов потерпілого Максима Федяя до Ейсмонта, Мохоня, Головного управління Національної поліції в Києві та Міністерства внутрішніх справ про відшкодування моральної шкоди у розмірі 400 тисяч гривень.

Суд дійшов висновку, що Ейсмонт і Мохонь затримали Федяя на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року і склали щодо нього протокол про адміністративне правопорушення із неправдивими відомостями.

Вирок прокоментувала одна з адвокатів Небесної сотні Євгенія Закревська.

«Це перший реальний вирок беркутам у справах Майдану. І перший обвинувальний вирок по подіях 30-го листопада!» – наголосила вона.

Водночас Закревська нагадала про можливість оскаржити вирок і висловила надію, що до розгляду справи в апеляції обвинувачені не зможуть виїхати на непідконтрольну Києву територію України.

МВС і Національна поліція наразі публічно не коментували рішення суду.

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули більших масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG