Доступність посилання

ТОП новини

У Судані військові обіцяють зробити «важливе оголошення»


Демонстрація біля штабу армії в столиці Судану Хартумі в ніч на 11 квітня
Демонстрація біля штабу армії в столиці Судану Хартумі в ніч на 11 квітня

У Судані військові пообіцяли зробити офіційну заяву через телебачення і радіо країни. Це відбувається на тлі повідомлень про те, що в Судані відбувається спроба військового перевороту.

«Збройні сили незабаром зроблять важливе оголошення. Будьте готові», – заявили по державному телебаченні 11 квітня. Подробиці наразі невідомі.

У Судані вже кілька місяців тривають виступи проти влади президента Омара аль-Башира, який править у країні вже 30 років. На вихідних біля президентського палацу почалася безстрокова демонстрація з вимогою відставки президента.

9 квітня під час спроби розгону демонстрації загинули щонайменше 11 людей, в тому числі шестеро військових, які, ймовірно, намагалися захистити протестувальників від спецслужб.

Заворушення в Судані почалися в грудні – спочатку як протести проти падіння рівня життя на тлі запроваджених проти Судану міжнародних санкцій. Згодом демонстранти почали висувати вимоги про відставку президента аль-Башира.

Омар аль-Башир прийшов до влади в 1989 році в результаті військового перевороту. Він – єдиний в світі чинний глава держави, на якого виданий міжнародний ордер на арешт. Міжнародний кримінальний суд підозрює його в геноциді в провінції Судану Дарфурі.

У січні британська газета The Times повідомляла, що в розгоні протестів у Хартумі можуть брати участь найманці з Росії. Пізніше російський МЗС підтвердив присутність в країні російських фахівців.

XS
SM
MD
LG