Доступність посилання

ТОП новини

Cвітовий банк прогнозує зростання українського ВВП на 3,3–4% за умови реформ


Фахівці Світового банку закликали українську владу зосередитися на реформах, які стимулюють економічне зростання
Фахівці Світового банку закликали українську владу зосередитися на реформах, які стимулюють економічне зростання

За підсумками 2018 року економічне зростання України сягне 3,3% проти 2,5% у 2017 році – такий прогноз оприлюднив 4 жовтня Світовий банк. У подальші роки, «коли зникне невизначеність, пов’язана з виборами», за даними банку, зростання може сягнути 4%.

Інфляція за підсумками цього року складе 10%, дефіцит поточного рахунку зросте до 2,9% від ВВП, наголошують аналітики банку.

Наразі ситуація виглядає оптимістично, але в разі згортання реформ зростання ВВП впаде нижче від рівня 2%, а перспективи України «будуть туманними», зазначив провідний економіст Світового банку в Україні, Білорусі й Молдові Фарук Хан.

Він виділяє, зокрема, такі виклики для України: подорожчання нафти та інші прояви нестабільності світових ринків сировини, високий рівень корупції, передвиборче «роздування» видаткової частини бюджету, потребу повернути цього року значні суми запозичень, логістичні проблеми в Азовському морі й загалом страх частини інвесторів щодо умов роботи в Україні.

Фахівці Світового банку закликали українську владу зосередитися на реформах, які стимулюють економічне зростання: серед них вони виділяють запровадження ринку аграрних земель, запуск антикорупційного суду та реформу судів у цілому, а також кроки, що стимулюють інвестиції у конкретні сектори з високою доданою вартістю.

Якщо ж уряд не дбатиме про прискорення економічного зростання, то збереження нинішнього розміру пенсій – під сумнивом, і загалом Україна наздоганятиме розвинені держави близько 100 років, підсумовує директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Сату Кахконен.

Раніше в Кабінеті міністрів спрогнозували, що ВВП України наступного року зросте на 3%, а інфляцію сподіваються втримати в межах 7,4%.

XS
SM
MD
LG