Доступність посилання

ТОП новини

Дубінський пропонує розширити кількість підстав для звільнення директора НАБУ


У 2019 році Артема Ситника винним у порушенні обмежень щодо одержання подарунків
У 2019 році Артема Ситника винним у порушенні обмежень щодо одержання подарунків

Народні депутати зі «Слуги народу» Олександр Дубінський та Олександр Качура пропонують розширити кількість підстав для звільнення директора Національного антикорупційного бюро України, йдеться в тексті їхнього законопроєкту, який оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Депутати пропонують доповнити закон про НАБУ нормою, за якою керівника відомства можуть звільнити у випадку «набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до адміністративної відповідальності за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією».

Згідно з текстом законопроєкту, у випадку наявності такого рішення суду Верховна Рада може звільнити директора НАБУ за пропозицією не менш як третини народних депутатів України від конституційного складу (тобто щонайменше 150 депутатів).

6 вересня 2019 року Сарненський районний суд визнав директора НАБУ Артема Ситника винним у порушенні обмежень щодо одержання подарунків через невказану в декларації інформацію про його відпочинок у мисливських угіддях на Рівненщині в період 2017-2019 років, і зобов’язав його сплатити 3400 гривень штрафу. Ситник стверджує, що сам заплатив за відпочинок на мисливській базі.

У грудні апеляційний суд підтвердив вирок суду першої інстанції.

Директор НАБУ заявив, що має намір звернутися до Європейського суду з прав людини через рішення українського суду про адміністративне стягнення з нього штрафу за незазначений у декларації відпочинок у Рівненській області. Він також припустив, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков міг чинити на суддів, які розглядали його справу щодо відпочинку, щоб помстися йому за «справу з рюкзаками».

У цій справі НАБУ звинуватило сина Авакова Олександра та заступника міністра Сергія Чеботаря в організації бюджетного замовлення в обхід законної тендерної процедури. Згодом справу закрила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Артем Ситник очолює НАБУ з квітня 2015 року.

XS
SM
MD
LG