Доступність посилання

ТОП новини

На акціях протесту в Тбілісі в ніч на 2 травня постраждали 15 людей – МОЗ Грузії


Демонстранти втікають від водометів, застосованих силовиками, щоб розігнати мітинг проти законопроєкту про «іноземних агентів», Тбілісі, Грузія, 2 травня 2024 року
Демонстранти втікають від водометів, застосованих силовиками, щоб розігнати мітинг проти законопроєкту про «іноземних агентів», Тбілісі, Грузія, 2 травня 2024 року

У ході акцій протесту проти законопроєкту «Про іноземний вплив», які проходили в центрі Тбілісі в ніч з 1 на 2 травня, були госпіталізовані щонайменше 15 осіб, повідомило Міністерство охорони здоров’я Грузії. За повідомленням, серед них є силовики. Деякі з постраждалих уже залишили медустанови.

1 травня парламент Грузії ухвалив у другому читанні законопроєкт «Про іноземний вплив». За проєкт закону, яки його противники називають аналогічним російському законодавству про «іноземних агентів», проголосували 83 депутати, проти – 23. Ухвалення документа супроводжувалося бійкою між представниками провладної більшості й опозицією.

На знак протесту проти закону у Тбілісі вже кілька днів відбуваються масштабні мітинги. Люди збираються на центральній вулиці Тбілісі – проспекті Руставелі, зокрема біля будівлі парламенту. Силовики кілька разів розганяли їх із використанням водометів, гумових куль і перцевого газу.

МВС Грузії заявило, що силовики застосували перцевий газ і водомети 1 травня через те, що «учасники мітингу виявили агресивність і спробували пошкодити залізні двері входу до законодавчого органу».

Через пошкодження будівлі парламенту засідання, призначене на 2 травня, було скасоване.

30 квітня у Тбілісі затримали щонайменше 63 учасників акції. Під час демонстрації також побили голову основної опозиційної партії «Єдиний національний рух» Левана Хабеїшвілі.

Законопроєкт, ініційований парламентською більшістю «Грузинської мрії», оголошує неурядові та медійні організації, бюджет яких на більш як 20% фінансується з-за кордону, «організаціями, що захищають інтереси іноземної держави». Вони мають бути зареєстровані в спеціальному реєстрі та щороку заповнювати фінансову декларацію.

Неурядові та медійні організації, які фінансуються західними донорами, стверджують, що їхні доходи вже задекларовані та прозорі, тому справжня мета влади – обмежити діяльність організацій, які опікуються правами людини, питаннями корупції та іншими.

Затвердити законопроєкт у остаточному, третьому читанні, «Грузинська мрія» може в середині травня.

Читайте також: Боррель засудив насильство проти демонстрантів у Грузії

Президентка країни Саломе Зурабішвілі, яка дистанціювалася від політики владної партії, пообіцяла накласти на документ вето, якщо його ухвалять у третьому читанні. Уряд, однак, має достатньо голосів, щоб це президентське вето подолати.

29 квітня партія «Грузинська мрія» провела біля парламенту велику акцію на підтримку законопроєкту, зібравши на мітинг людей з усієї країни. Впливовий мільярдер, експрем’єр і засновник «Грузинської мрії» Бідзіна Іванішвілі, виступаючи на цьому мітингу, розкритикував противників документа. Він також звинуватив іноземні спецслужби у втручанні у внутрішні справи країни.

Євросоюз, який у грудні надав Грузії статусу країни-кандидата в ЄС, заявив, що ухвалення закону несумісне з цінностями ЄС і зруйнує надії країни на членство в цьому об’єднанні.

Форум

XS
SM
MD
LG