Доступність посилання

ТОП новини

Добровольця з Чечні Тімарова не будуть екстрадувати – Лисенко


Андрій Лисенко стверджує, що поширена попередньо інформація про екстрадицію Тімарова не відповідає дійсності
Андрій Лисенко стверджує, що поширена попередньо інформація про екстрадицію Тімарова не відповідає дійсності

Вихідця з Чеченської Республіки (Росія) Мовлу Тімарова, якого утримували в Миколаївському СІЗО, не будуть екстрадувати до Росії, заявив речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко. Він запевнив, що екстрадиція й не планувалась, а Тімарова сьогодні, 19 вересня, випустять зі слідчого ізолятора.

«Як зазначив заступник генпрокурора Євген Єнін, ГПУ направила доручення на прокуратуру Миколаївської області скасувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для Тімарова і випустити його з СІЗО», – заявив Лисенко.

За його словами, раніше була поширена недостовірна інформація про те, що Тімарова планують видати Росії.

Пізніше голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко повідомив, що Мовлу Тімарова вже випустили з СІЗО. За його словами, про допомогу Тімарову його просили добровольці-учасники бойових дій, тому що він сам воював на Донбасі на боці України.

«Моя принципова позиція, принципова позиція президента України, генерального прокурора, всіх – тим паче прокуратури Миколаївської області, полягає в тому, що жодна людина, яка воювала за наш суверенітет, не може бути видана на розтерзання нашому агресору», – заявив він.

Голова Миколаївської ОДА додав, що колишній затриманий звернувся до компетентних органів із клопотанням про надання статусу біженця.

Сам Тімаров розповів, що воював у складі батальйону імені шейха Мансура, проте через стан здоров’я змушений був зайнятись волонтерством. За його словами, кримінальне переслідування проти нього в Чечні почалося вже після того, як він поїхав звідти, і не мало під собою реального підґрунтя.

При цьому Олексій Савченко зауважив, що звільнення Тімарова не пов’язане з акцією протесту під Генеральною прокуратурою в Києві.

Читайте також: «Справа добровольця Тумгоєва: чому горіло сміття під ГПУ​»

Тоді активісти, зокрема представники націоналістичних рухів, протестували через видачу Росії Тімура Тумгоєва – уродженця Інгушетії – якого за підозрою в причетності до терористичної організації розшукував Інтерпол.

XS
SM
MD
LG