Доступність посилання

ТОП новини

Обстріл бойовиків під Торецьком загрожує екологічною катастрофою – СЦКК


Українська сторона у Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) зафіксувала обстріл шламонакопичувача 3-ї черги промислових відходів хімічного виробництва Торецького фенольного заводу з боку підтримуваних Росією бойовиків, повідомляє штаб Операції об’єднаних сил на Донбасі.

«Представники української сторони СЦКК 25 липня виявили розрив артилерійського боєприпаса в чаші шламонакопичувача. Спеціалісти на даний момент не можуть оцінити пошкодження об’єкта. При цьому не виключено, що вибуховою хвилею могли бути пошкоджені стіни чаші. В такому випадку це може призвести до потрапляння отруйної рідини в ‘рунтові води і надалі в річку Кривий Торець, що спричинить масштабну екологічну катастрофу на території Донецької області», – йдеться у повідомленні.

СЦКК нагадує, що обидві сторони взяли на себе письмові зобов’язання щодо дотримання режиму припинення вогню в районі проведення аварійно-відновлювальних робіт зі зміцнення шламонакопичувача в період з 10 липня до 1 серпня для гарантування безпечної роботи патрулів СММ ОБСЄ і всіх залучених фахівців.

«Однак перспектива екологічної та гуманітарної катастрофи в регіоні, вочевидь, не надто хвилює ватажків збройних формувань РФ та їх кремлівське керівництво», – йдеться у дописі.

Угруповання «ДНР» цю заяву ніяк не коментувало.

Місто Торецьк межує з окупованою Горлівкою, між ними нині пролягає лінія фронту.

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі 27 червня оголосила про чергове «всеосяжне, стале і безстрокове припинення вогню» з 1 липня, з 00:01 за київським часом, цього разу з нагоди жнив. Воно було порушене майже відразу після заявленого початку і відтоді, як і всі попередні перемир’я, порушується постійно.

Це була вже четверта спроба домовитися про перемир’я за 2018 рік. Припинення вогню й раніше проголошувалися як безстрокові, але сторони одразу звинувачували одна одну в порушеннях. При цьому сторони заперечують свою вину і посилаються на провокації противників.

Унаслідок російської гібридної агресії на сході України з квітня 2014 року в регіоні загинули понад 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG