Доступність посилання

ТОП новини

Трамп у розмові з Ердоганом запевнив його у підтримці дій у Сирії


Телефонна розмова відбулася через день після того, як 33 турецьких солдатів загинули внаслідок авіаудару підтримуваних Росією сирійських урядових військ
Телефонна розмова відбулася через день після того, як 33 турецьких солдатів загинули внаслідок авіаудару підтримуваних Росією сирійських урядових військ

Президент США Дональд Трамп підтвердив підтримку Туреччини з боку Вашингтона під час телефонної розмови зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом, повідомив 28 лютого Білий дім.

Водночас Трамп закликав режим президента Сирії Башара Асада, Росію й Іран зупинити наступ на північно-західну сирійську провінцію Ідліб – останній опорний пункт повстанців у регіоні.

Розмова відбулася через день після того, як 33 турецьких солдатів загинули внаслідок авіаудару підтримуваних Росією сирійських урядових військ, відповідь на який дала Туреччина.

Трамп «висловив підтримку зусиллям Туреччини з деескалації ситуації на північному заході Сирії й уникнення гуманітарної катастрофи», повідомили в Білому домі, не уточнивши в чому саме полягає підтримка.

Водночас в офісі турецького президента повідомили, що Ердоган і Трамп погодилися щодо заходів, необхідних для уникнення «гуманітарної трагедії» в Ідлібі.

«Двоє лідерів погодилися щодо додаткових невідкладних кроків для того, щоб запобігти великій гуманітарній трагедії, що розгортається в Ідлібі», – йдеться в заяві.

Ситуація в провінції Ідліб на північному заході Сирії, де йдуть бої між армією президента Башара Асада, підтриманою Росією, і загонами сирійської опозиції, яких підтримує Туреччина, ще більше загострилася після загибелі турецьких військових ввечері 27 лютого.

В результаті удару сил президента Сирії Башара Асада на північному заході країни 27 лютого, за останніми даними, загинули не менше 33 турецьких військових, 36 були поранені.

Туреччина стверджує, що Росія знала заздалегідь про місця дислокації турецьких військових, проте по них все одно було завдано авіаудару. Як заявив міністр оборони Туреччини, в момент удару поблизу від турецьких позицій не було ніяких збройних угруповань сирійської опозиції.

Відповідальність за удар Анкара покладає на сирійські урядові війська. У відповідь на загибель своїх військових Туреччина завдала ударів по силах Асада в Сирії і заявила, що їм завдано великих втрат.

Міноборони Росії раніше стверджувало, що Туреччина не повідомляла про місце розташування своїх військових. Водночас у Міністерстві оборони підкреслили, що Повітряно-космічні сили Росії в цьому районі не застосовувалися.

XS
SM
MD
LG