Доступність посилання

ТОП новини

Президенти Туреччини та США проведуть переговори в Білому домі


Президент США Дональд Трамп (л) та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган
Президент США Дональд Трамп (л) та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 13 листопада у Вашингтоні зустрінеться з президентом США Дональдом Трампом у Білому домі на тлі вкрай напружених відносин між країнами.

Перед вильотом до США Ердоган 11 листопада вказав, що турецько-американські відносини «переживають болісний процес». У Адміністрації Трампа в той же день високопоставлений чиновник також визнав деякі розбіжності, які загострили відносини між країнами.

Найгострішими для Анкари і Вашингтона є питання купівлі Туреччиною систем ПРО російського виробництва і її військове вторгнення в північно-східну Сирію.

Крім того, з 2016 року Туреччина просить США про екстрадицію ісламського священнослужителя Фетхуллаха Ґюлена, якого Ердоган звинувачує в невдалій спробі державного перевороту військовими. Перед від’їздом Ердоган також звинуватив Вашингтон в недотриманні угоди про припинення вогню в Сирії з метою виведення курдських бійців з території за 30 кілометрів від турецького кордону.

Палата представників США минулого місяця затвердила пакет санкцій, щоб покарати Туреччину за її вторгнення в Сирію. Крім того, дражливим для Анкари стало рішення Палати про визнання геноцидом загибелі 1,5 мільйона вірмен в Османській імперії на початку 20-го століття.

Востаннє, коли президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відвідув Вашингтон в 2016 році для зустрічі з президентом США Дональдом Трампом, його силовики напали на групу мирних прокурдійських демонстрантів біля резиденції турецького посла.

XS
SM
MD
LG