Доступність посилання

ТОП новини

Туск: любити Польщу і Україну – це як любити маму і закохатись у дівчину


Президент Європейської ради Дональд Туск отримує диплом почесного доктора Львівського університету, 20 лютого 2019 року
Президент Європейської ради Дональд Туск отримує диплом почесного доктора Львівського університету, 20 лютого 2019 року

Президент Європейської ради Дональд Туск, який став почесним доктором Львівського університету, говорив у інавгураційній промові про солідарність і єднання українського та польського народів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Я польський патріот і дуже люблю Польщу, а також дуже люблю Україну. І не бачу в цьому жодного парадоксу. Для мене особисто любити Польщу і Україну – це як любити свою маму і закохатись у дівчину», – зауважив Дональд Туск.

Туск виступав польською мовою, пояснивши, що попросив на це дозволу, бо знає, що його прийшли привітати приятелі.

«Звання почесного доктора отримують різні вчені, а також актори, представники влади, військові посадовці, тобто люди різних фахів. Професор Казімеж Твардовський, який у 1932 році виступав у цьому місці, висловлюючись про гонорову гідність, не міг знати, що у ХХІ столітті так важко буде відрізнити артистів, а навіть комедіантів, від політиків», – наголосив Дональд Туск.

Він також проводив паралелі між своїм рідним Гданськом і українським Львовом як схожими за своєю мультикультурністю та важкою історією ХХ століття містами.

«Міста, в які міцно вкорінився сигнал свободи. З Гданська він пішов на всю Польщу, зі Львова – на всю Україну. Ці міста мають стати провідниками всередині країни і для єднання польського і українського народів», – зазначив Дональд Туск.

Голова Європейської ради Дональд Туск 20 лютого в Національному університеті імені Івана Франка у Львові Президент отримав диплом почесного доктора (Doctor Honoris Causa). Вчена рада університету одноголосно проголосувала за присвоєння Туску почесного титулу 1 лютого.

XS
SM
MD
LG