Доступність посилання

ТОП новини

У Будапешті десятки тисяч людей протестували проти уряду Орбана


Акція протесту проти уряду Віктора Орбана у Будапешті, 6 квітня 2024 року
Акція протесту проти уряду Віктора Орбана у Будапешті, 6 квітня 2024 року

Десятки тисяч людей вийшли на вулиці Будапешта 6 квітня на третю масову демонстрацію менш ніж за місяць, протестуючи проти уряду Віктора Орбана.

Демонстрацію очолив колишній член владної партії Угорщини «Фідес» Петер Мадьяр, який працював у різних державних установах і банках. Наразі він планує створити свою політичну партію і кинути виклик партії «Фідес» на виборах до Європарламенту і місцевих муніципалітетів, які відбудуться у червні цього року.

43-річний Мадьяр перед початком демонстрації написав у Facebook, що нова політична спільнота має на меті дати угорцям шанс «приєднатися до спільної роботи з побудови нової суверенної, сучасної, європейської Угорщини».

«Крок за кроком, цеглинка за цеглинкою, ми повертаємо собі нашу батьківщину і будуємо нову країну, суверенну, сучасну, європейську Угорщину», – сказав Мадьяр під час акції.

Схожі заяви він озвучував на демонстраціях у центрі Будапешта 15 і 27 березня, які також зібрали десятки тисяч людей.

Протестувальники 6 квітня пройшли маршем до парламенту, деякі з них вигукували: «Ми не боїмося» і «Орбана у відставку».

У березні Петер Мадьяр опублікував архівний запис, на якому його колишня дружина Юдіт Варга, яка нещодавно пішла у відставку з посади міністра юстиції країни, звинувачує членів найближчого оточення прем’єра у корупційному скандалі. Він також передав цей запис до правоохоронних органів.

За словами Мадьяра, цей запис доводить, що голова кабінету угорського прем’єра Антал Роган підробляв документи, пов’язані з корупційною справою за участю колишнього державного секретаря у Міністерстві юстиції Пала Вольнера.

Варга назвала оприлюднений запис «підлою маніпуляцією».

Форум

XS
SM
MD
LG