Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова до можливого поширення коронавірусу, але треба докупити тест-систем – МОЗ


Показове тренування доправлення хворого на коронавірус та дезинфекції карети швидкої в Олександрівській лікарні, Київ, 28 лютого 2020 року
Показове тренування доправлення хворого на коронавірус та дезинфекції карети швидкої в Олександрівській лікарні, Київ, 28 лютого 2020 року

Україна наразі не має жодного підтвердженого випадку коронавірусу COVID-19, але система в цілому готова до можливого спалаху, заявив на засіданні парламентського комітету зі здоров’я нації головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, відомство постійно координує підготовчі заходи з ВООЗ, та з МОЗ інших країн. Так, 2 березня запланована скайп-конференція ВООЗ та міністрів охорони здоров’я низки країн світу.

«Маємо 12 тисяч інфекційних ліжкомісць і 1,5 тисяч лікарів, які обслуговують їх. Також постійно змінюються рекомендації ВООЗ щодо засобів захисту. «Чумні костюми» вже не потрібні. Коли побачили, що нема табелів оснащення інфекційних лікарень, то ми зробили план необхідного обладнання і запит коштів на Кабмін», – пояснив Ляшко.

За словами посадовця, всі сімейні лікарі мають потрібні знання та скоординовані з державними службами, тому ті, хто повернувся з-закордону і відчув слабкість, мають звертатися до них.

«Ми діагностуємо за алгоритмом. Тест-системи в регіони не направляємо, бо їх витратять дуже швидко. Тестуємо лише коли є ознаки коронавірусу. В Україні є 3 тисячі тест-систем, ми використали лише 10. Готуємо подальші закупівлі», – додав він.

Зі свого боку народна депутатка від фракції «Голос», членкиня комітету зі здоров’я нації Ольга Стефанишина назвала такий підхід хибним і закликала не обмежувати застосування тест-систем і передати частину з них у регіони.

Також Стефанишина попросила радника голови Ради національної безпеки і оборони Володимира Бортницького прокоментувати інформацію про російське походження компанії-постачальника тест-систем для перевірки на коронавірус. Бортницький відмовився коментувати це питання.

Випадки інфікування коронавірусом COVID-19 виявили у щонайменше 63 країнах.​

2019-nCov (COVID-19) належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби – легкий, в деяких – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем, у більш складних випадках спостерігається задишка. Це може перерости в пневмонію, яка може бути смертельною. Більшість хворих, однак, видужують.

XS
SM
MD
LG