Доступність посилання

ТОП новини

Україна має дрони, здатні пролетіти понад тисячу кілометрів – Федоров


Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Україна вдесятеро збільшила виробництво ударних безпілотників далекої дії у 2024 році порівняно з торішніми показниками, заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтервʼю німецькому виданню Welt.

«Більшість дронів, що атакували російські НПЗ, мають радіус дії від 700 до 1000 кілометрів, але зараз є моделі, які можуть пролетіти понад 1000 кілометрів», – розповів Федоров.

Міністр вважає, що саме від розвитку безпілотних технологій залежить результат війни.

«Однак поки не можна сказати, хто перемагає в технологічній війні – на одних ділянках ми виграємо, на інших росіяни перевершують нас», – визнав Федоров.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про пошук «асиметричних рішень» для отримання якісної переваги над військами РФ, які переважають кількісно. Він акцентував увагу на підготовці фахівців з радіоелектронної боротьби, безпілотних систем, автоматизованих систем управління тощо.

Також Сирський після візиту на позиції ЗСУ на Запорізькому напрямку писав, що «ударні безпілотні системи поступово стають основною ударною зброєю сухопутних підрозділів у загальновійськовому бою». За його словами, протистояння дронів та РЕБ вийшло на перший план і тільки той, хто перший зможе добитися відриву в цьому змаганні, матиме шанс на перемогу.

Кабінет міністрів 18 березня ухвалив рішення про виділення додаткових 5 мільярдів гривень на закупівлю дронів для Збройних сил України.

Україна намагається наростити власне виробництво озброєння, аби зменшити залежність від поставок західних партнерів. На початку лютого уряд України ухвалив три постанови щодо роботи оборонно-промислового комплексу, які стосуються закупівель, виробництва боєприпасів та ціноутворення на виробництво дронів.

Форум

XS
SM
MD
LG