Доступність посилання

ТОП новини

У Чернігові суд продовжив арешт білорусу Політиці, якого підозрюють у шпигунстві


Юрій Політика на засіданні суду в лютому 2018 року
Юрій Політика на засіданні суду в лютому 2018 року

Новозаводський районний суд Чернігова продовжив арешт підозрюваного в шпигунстві громадянина Білорусі Юрія Політики до 28 серпня. Запобіжний захід продовжений на місяць, а не на два, як цього вимагала прокуратура.

«Обвинувачення не змогло навести належних доказів, щоб продовжити арешт на два місяці, тому суд лише частково задовольнив їхнє клопотання», – повідомив білоруській службі Радіо Свобода адвокат Політики Тарас Герелюк.

Він сказав, що захист Політики нічого не знає про можливий обмін їхнього підзахисного на засудженого в Білорусі українського журналіста Павла Шаройка.

Судовий процес над Юрієм Політикою не може початися вже понад півроку. Поки так і не схвалений вердикт про відповідність українському законодавству висунутого білорусу звинувачення, колегія суддів не може розпочати розгляд справи по суті.

Юрія Політику затримали в червні 2017 року на українському прикордонному пункті пропуску «Нові Яриловичі», що на кордоні з Білоруссю. Під час затримання, за даними слідчих, в його телефоні був знайдений зашифрований файл з картою розміщення військових підрозділів в зоні антитерористичної операції на Донбасі і планом наступальної операції «Шторм».

За півроку до затримання спецслужби України стежили за всіма контактами і переміщеннями Юрія Політики в Чернігові. Справа проти білоруса була відкрита на підставі заяви військовослужбовця Дмитра Острика, який служив на Донбасі. За словами Юрія Політики, він познайомився з Дмитром Остриком у громадській організації «Північ», яка допомагала прикордонникам охороняти державний кордон України. Білорус хотів працювати волонтером в цій організації.

Юрію Політиці загрожує позбавлення волі на термін від 10 до 15 років з конфіскацією або без конфіскації майна.

Українські експерти висловлювали думки, що справа затриманого в Білорусі українського журналіста Павла Шаройка є відповіддю на затримання білоруського громадянина в Чернігові. КДБ Білорусі спростував такі припущення.

Павло Шаройко був затриманий співробітниками КДБ Білорусі 25 жовтня 2017 року в Мінську і звинувачений у створенні в Білорусі шпигунської мережі з числа громадян країни, «які за грошову винагороду виконували його завдання збору інформації розвідувального характеру у військово-політичній сфері».

У травні 2018 року Шаройка засудили в Білорусі до восьми років позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG