Доступність посилання

ТОП новини

«Моїм головним посланням будуть системи Patriot» – Кулеба перед засіданням Ради Україна-НАТО


Міністри закордонних справ беруть участь у засіданні Ради Україна-НАТО в рамках сесії міністрів закордонних справ у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі 4 квітня 2024 року
Міністри закордонних справ беруть участь у засіданні Ради Україна-НАТО в рамках сесії міністрів закордонних справ у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі 4 квітня 2024 року

Під час засідання Ради Україна-НАТО міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба проситиме союзників надати більше систем Patriot, а генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ анонсував створення нових рамок для довгострокової підтримки України в її протистоянні російській агресії. Про це вони розповіли у Брюсселі перед початком зустрічі міністрів закордонних справ альянсу 4 квітня.

«Порятунок українських життів, порятунок української економіки, порятунок українських міст залежить від наявності в Україні Patriot та інших систем ППО. Ми говоримо про Patriot, тому що це єдина система яка може перехоплювати балістичні ракети», – розповів Кулеба.

Вітаючи членів НАТО з 75-річчям альянсу, він зауважив, що «не хоче псувати вечірку», але саме системи Patriot будуть його головним посланням сьогодні.

У свою чергу, Єнс Столтенберґ зауважив, що на засіданні обговорять, як країни НАТО можуть активізувати підтримку Україні.

«99% військової підтримки України надходить від союзників із НАТО. Але нам потрібно гарантувати, що вона буде передбачуваною, що є справедливий розподіл тягаря, і що вона триватиме. Тому ми шукаємо сильніші способи організації цієї підтримки. Ми також обговорюватимемо довгострокові фінансові зобовʼязання з боку союзників із НАТО. Ми, звісно, вітаємо добровільні внески, але в довгостроковій перспективі нам потрібно менше від них залежати і більше залежати від твердих зобовʼязань НАТО», – сказав Столтенберґ під час брифінгу.

Напередодні Кулеба вказав на те, що Україна наразі є єдиною країною в світі, яка мусить «майже щодня» відбивати удари балістичних ракет. Він закликав передати до ЗСУ «всі системи Patriot у світі, які можуть бути надані Україні».

Росія в березні здійснила низку ракетних атак по Україні, в тому числі, 22 березня – найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час. Також 25 березня РФ атакувала Київ балістичними ракетами, 10 людей постраждали.

Форум

XS
SM
MD
LG