Доступність посилання

ТОП новини

США: Іран «зловживає» Міжнародним судом


Держсекретар США Майк Помпео
Держсекретар США Майк Помпео

Іран «зловживає» Міжнародним судом, намагаючись оскаржити в цьому найвищому судовому органі під егідою ООН відновлення американських санкцій. Про це йдеться в заяві держсекретаря США Майка Помпео, оприлюдненій на сайті відомства.

27 серпня суд розпочав розгляд позову, поданого Іраном.

Читайте також: Нові санкції США проти Ірану порушують умови договору 1955 року – юрист

Помпео, коментуючи початок судового розгляду, наголосив, що санкції були відновлені в травні цього року через загрозу, яку становить для США іранська політика. Держсекретар сказав, що Вашингтон продовжить «протидіяти дестабілізуючій активності іранського режиму в регіоні», "блокувати фінансування ним тероризму» і стежити за його ракетною програмою. Помпео запевнив, що США не допустять появи в Тегерана ядерної зброї.

Президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з багатосторонньої ядерної угоди з Іраном і відновлення санкцій проти нього. Американська та ізраїльська влада впевнена, що укладений за президентства Барака Обами договір дозволяв іранцям отримати кошти на таємну розробку ядерної зброї. У Тегерані заперечують звинувачення. Євросоюз підтримав Іран і заявив про розробку заходів, які дозволять ухилитися від дотримання односторонніх санкцій США.

Договір про згортання Тегераном своєї ядерної програми в обмін на пом’якшення міжнародних санкцій був узгоджений і підписаний у 2015 році Іраном з одного боку і США, Францією, Великою Британією, Росією, Китаєм, Німеччиною – з іншого.

XS
SM
MD
LG