Доступність посилання

ТОП новини

США вимагають від Росії припинити окупацію Криму і обіцяють підтримувати санкції


Сполучені Штати Америки наголошують, що Крим – це Україна і закликають Росію припинити окупацію українського півострова, яка триває вже шість років. Про це мовиться в заяві Держсекретаря США Майка Помпео.

«Російська окупаційна влада продовжує наступ на права людини і основні свободи, в тому числі, обмежуючи свободу віросповідання. Понад 80 людей з Криму, включно з представниками кримських татар, ув’язнені Росією, а деякі піддані тортурам за мирне протидію окупації», – мовиться в заяві Помпео.

Він також вказує на те, що кримські татари «продовжують піддаватися необґрунтованим рейдам в їх будинках і мечетях, а також залякуванням з боку окупаційної влади».

У заяві згадується про незаконний призов до російської армію 20 тисяч кримчан, а також про ситуацію з виселенням з будинку собору ПЦУ і утиск віруючих української церкви.

«Шість років по тому Росія продовжує покладатися на брехню і дезінформацію у своїй невдалій спробі узаконити нелегітимну владу на півострові. Ці зусилля приречені на провал. Світ ніколи не забуде вторгнення Росії в Україну. Сполучені Штати засуджують незаконні дії Росії в Криму і її триваючі агресивні дії проти України, в тому числі на Донбасі, і будуть підтримувати санкції проти Росії доти, поки вона не поверне контроль над Кримом Україні і не виконає повністю свої зобов’язання по Мінським угодами», – мовиться у заяві.

Президент США Дональд Трамп продовжив своїм рішенням від 25 лютого ще на рік дію надзвичайної ситуації в сфері національної безпеки США у зв’язку з загрозами, що постали перед Україною. В оголошенні Дональд Трамп зауважив, що загрози, які стали підставою для запровадження надзвичайної ситуації, продовжують існувати. Зокрема, серед підстав, визначених у п’яти указах президента США, виданих із 2014 року, є те, що «дії й політика уряду Російської Федерації щодо України підривають демократичні процеси й інститути в Україні; загрожують її мирові, безпеці, стабільності, суверенітетові й територіальній цілісності, сприяють незаконному привласненню її активів». До таких дій належать і спроби Росії анексувати Крим і використання сили в Україні.

XS
SM
MD
LG