Доступність посилання

ТОП новини

Число терактів у світі знизилося, але глобальна загроза стала «складнішою» – звіт


За даними американських експертів, спад серед кількості загиблих у терактах минулого року склав 27% порівняно з попереднім роком
За даними американських експертів, спад серед кількості загиблих у терактах минулого року склав 27% порівняно з попереднім роком

Кількість терористичних нападів у світі в 2017 році знизилася на 23% порівняно з попереднім роком – йдеться в щорічній доповіді про тероризм, оприлюдненій 19 вересня Державним департаментом США.

Основною причиною стало «значне» зменшення числа нападів в Іраку, де підтримувані США сили й іракські збройні формування звільнили майже всю територію, яку раніше контролювало екстремістське угруповання «Ісламська держава». Це змусило бойовиків «розсіятися», що зробило глобальну загрозу терактів складнішою.

«Ісламська держава», «Аль-Каїда» і пов’язані з ними джигадисти децентралізувалися і використовують нові технології, такі як проста хімічна зброя і безпілотники, здатні створювати загрозу далеко від традиційних місць дії бойовиків.

«Вони стали більш розкиданими й засекреченими, звертаються до інтернету, щоб надихати на напади послідовників і в результаті зробили себе менш вразливими до бойових дій», – йдеться у звіті.

За даними американських експертів, спад серед кількості загиблих у терактах минулого року склав 27% порівняно з попереднім роком.

У список країн-спонсорів тероризму внесені Іран, Північна Корея, Судан і Сирія. Іран названий у доповіді найбільш активним спонсором терористичних груп, які діють у різних частинах світу: від Африки до Південної Америки.

Як йдеться в звіті, Іран використовує Корпус вартових ісламської революції «для надання підтримки терористичним організаціям, прикриття прихованих операцій і створення нестабільності на Близькому Сході», – заявляють у Держдепартаменті.

У той час, як теракт зафіксували в ста країнах, центром терористичної активності названі п'ять держав – Афганістан, Ірак, Індія, Пакистан і Філіппіни. Найбільш постраждалим від терористичних атак став Афганістан, де загинули 4672 людини.

XS
SM
MD
LG