Доступність посилання

ТОП новини

США поділилися інформацією про китайську повітряну кулю з десятками країн – Блінкен


Блінкен зі Столтенберґом обговорили системні і тактичні виклики, які Китай ставить перед НАТО
Блінкен зі Столтенберґом обговорили системні і тактичні виклики, які Китай ставить перед НАТО

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив 8 лютого, що Сполучені Штати поділилися інформацією, яку вони отримали про китайську кулю-«шпигунку», з десятками країн. Інформацію розіслали місіям США по всьому світу. Наразі поінформовано про інцидент майже 150 іноземних дипломатів у 40 посольствах.

Блінкен сказав, що разом з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом обговорив системні і тактичні виклики, які Китай ставить перед альянсом.

Як передає агенція Reuters, Блінкен і Столтенберґ, виступаючи на спільній пресконференції, заявили, що США поділяться з Конгресом і союзниками подальшими висновками щодо повітряної кулі, яку було збито 4 лютого.

Столтенберґ сказав, що політ повітряної кулі підтвердив необхідність усвідомлення постійного ризику від діяльності китайської розвідки.

Поява китайської повітряної кулі над Сполученими Штатами минулого тижня викликала обурення у Вашингтоні та спонукала держсекретаря США Ентоні Блінкена скасувати поїздку до Пекіна, яка, як сподівалися обидві країни, виправить їхні непрості відносини.

Китай стверджує, що повітряна куля була призначена для спостереження за погодою і не мала розвідувальної мети, натомість Сполучені Штати вважають, що це був складний висотний шпигунський апарат.

XS
SM
MD
LG